Fizetésképtelenséget jelentett hétfőn a Mozart-golyót gyártó Salzburg Schokolade, így talán végleg elköszönhetünk az egyik leghíresebb Mozart-golyótól.
Az eredeti osztrák Mozartkrugel egy pisztácia-marcipán keverék, nugátkrémmel és csokimázzal bevonva. Az édességet egy salzburgi cukrász,
Paul Fürst készítette először 1890-ben, a termékkel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.
Mivel a Mozartkugel elnevezést Fürst cége nem védette le, a édességet más cukrászdák is gyártani kezdték – közéjük tartozott a történet főszereplője, a Salzburg Schokolade is, amely az egyik legfontosabb piaci szereplővé nőtte ki magát a Mozart-golyók világában.
A cégnél a koronavírus-járvány óta tartanak a problémák: a turisták eltűntek, elmaradtak a rendezvények, az esküvők, továbbá a lezárások miatt a cukrászdáknak is zárva kellett tartaniuk hetekig. A salzburgi üzem leállása száznegyvennégy munkást érint, a novemberi és decemberi béreket, valamint a karácsonyi bónuszt már nem utalják át a dolgozóknak.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: Kronen Zeitung, Player.hu)
Fürst | Mozart-golyó | Salzburg Schokolade | Paul Fürst | Mozartkugel
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!