Csődbe a kontinens egyik leghíresebb Mozart-golyó-gyártója

Fizetésképtelenséget jelentett hétfőn a Mozart-golyót gyártó Salzburg Schokolade, így talán végleg elköszönhetünk az egyik leghíresebb Mozart-golyótól.

Az eredeti osztrák Mozartkrugel egy pisztácia-marcipán keverék, nugátkrémmel és csokimázzal bevonva. Az édességet egy salzburgi cukrász,

Paul Fürst készítette először 1890-ben, a termékkel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.

Salzburgban született meg a világhírű Mozart-golyó

Mivel a Mozartkugel elnevezést Fürst cége nem védette le, a édességet más cukrászdák is gyártani kezdték – közéjük tartozott a történet főszereplője, a Salzburg Schokolade is, amely az egyik legfontosabb piaci szereplővé nőtte ki magát a Mozart-golyók világában.

Az megvan, hogy az a Mozart-golyó, amit általában eszel, kamu?

Egy csöppnyi gasztrokultúra, némi csokitörténelem következik Ausztriából.

A cégnél a koronavírus-járvány óta tartanak a problémák: a turisták eltűntek, elmaradtak a rendezvények, az esküvők, továbbá a lezárások miatt a cukrászdáknak is zárva kellett tartaniuk hetekig. A salzburgi üzem leállása száznegyvennégy munkást érint, a novemberi és decemberi béreket, valamint a karácsonyi bónuszt már nem utalják át a dolgozóknak.

Ez is érdekelhet:

Készítsd el azt a koktélt, amit Jeff Bridges tett legendássá!

A White Russian több évtizedes Csipkerózsika-álmából feléledve ismét felkerült a legnépszerűbb koktélok ranglistájára.

(Forrás: Kronen Zeitung, Player.hu)

Salzburg Schokolade | mozart | Mozart-golyó | Paul Fürst | Fürst

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom