Dél-Koreában és a járvány sújtotta régiókban a koronavírus terjedésével drasztikusan megugrott az internetes ételrendelések száma. Mivel erre itthon is számítani lehet, egy ételrendelő portál elkészítette azon ajánlások listáját, amelyek alkalmasak az ismert kórokozók zömének elpusztítására.
Bár jelenleg nem áll rendelkezésre pontos információ, hogy a koronavírus mennyi ideig életképes egyes felületeken, vagy mekkora és mennyi ideig tartó hőterhelésnek képes ellenállni, az ételrendelő oldal elkészítette ajánlásait.
Az ételek kiválasztása és fizetés
Első lépésként az éttermek kínálatából érdemes olyan fogásokat választani, amelyek minősége utólagos otthoni hőkezeléssel sem romlik. Ilyen ételkategória például a leves, a főzelék és a pizza, a köretek közül a rizs és a főtt krumpli, a desszertek közül pedig a palacsinta.
Kevésbé jó választás például a gírosztál a benne található friss zöldségek miatt, illetve hasonló okok miatt salátát rendelni sem javasolt.
A kiválasztott ételeket rendeljük meg és lehetőleg fizessünk előre online, így elkerülhetjük a készpénzzel vagy kártyaterminálokkal való érintkezést az ételek átvételekor.
A csomagolóanyagok fertőtlenítése sütőben vagy mikróban
A csomag átvételét követően (amennyiben van rá lehetőség, használjunk eldobható gumikesztyűt) hőkezeljük a kapott dobozokat sütőben vagy mikróban!
- Sütőben: pizzásdoboz esetén a sütőt melegítsük elő 160 fokra, és az átvétel után helyezzük a dobozt és a tartalmát a sütőbe! A doboz fertőtlenítése kb. négy-öt percet vesz igénybe, ha ezzel megvagyunk, távolítsuk el a tetejét, és süssük a pizzát újabb négy-öt percig! Ha műanyag dobozban kapjuk az ételt, akkor maximum 120 fokra melegítsük sütőt! A habdoboz – amiben például a gyros tálakat szokták kiszállítani – legfeljebb 80 fokot bír ki.
- Mikróban: sütő hiányában mikrózhatjuk is az ételeket. Ehhez a doboz mellé helyezzünk fél pohár vizet, és kezdjük el melegíteni! Ha felforrt a víz a pohárban, várjunk öt percet az ajtó kinyitásával, hogy a forró gőz fertőtleníthesse a dobozt kívülről! Ezután a doboztetőt eltávolítva melegítsük az ételt forrásig!
A sütés eggyel biztosabb módszer, mint a mikrózás, ezért, ha tehetjük, válasszuk azt! Mindkét opció esetén fokozottan figyeljünk a tűzveszélyre, és ne hagyjuk magára a folyamatot! A műanyag dobozok összetételüktől függően máshogy reagálnak a hőkezelésre, ezért ha veszítenek a tartásukból, rögtön függesszük fel a folyamatot!
Ha több adag ételt kapunk, érdemes a teljes csomagot (pl. becsomózott szatyrot) rögtön elhelyezni a mosogatótálcában, és lefújni az egészet fertőtlenítővel. Miután állni hagyjuk öt-tíz percet (a fertőtlenítőszer flakonján mindig rajta van a hatóidő), fertőtlenítsük a dobozokat egyesével a fent leírt módszerekkel!
Végül fertőtlenítővel fújjuk körbe alaposan a mosogatótálcát, és hagyjuk úgy legalább tíz percig, hogy hatni tudjon a fertőtlenítőszer, majd mossunk kezet! Ha vannak olyan ételek, amelyeket nem azonnal szeretnénk elfogyasztani, hanem a hűtőben tárolnánk őket, akkor is hőkezeljük azokat a fenti módokon!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash)
internet | ételszállítás | ételrendelés | tanácsok | koronavírus | tippek
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!