A legszebb maratonok a Piazzale Michelangelótól a Hősök teréig

Néhány város már a puszta adottságaival is idilli maratoni helyszín. Nizza hamar népszerű lett, Firenze majdnem elszúrta, Budapestet komolyan számon tartják a legszebb 42 kilométerek közt.

Minden nagyobb sportesemény hatással van egy-egy ország, régió imázsára, ám hatványozottan igaz ez a szabadtéri, utakon zajló versenyekre. A Tour de France gyökerei évtizedekkel megelőzik az első versenyt: az 1877-es Le Tour de la France par deux enfants című könyv két iskolásfiú felfedező kalandjait beszéli el, egy olyan korban, amikor csak kevesen mentek messzebbre a szomszédos városnál.

A könyv az első, 1903-as Tourig hatmillió példányban kelt el, ezzel a Biblia mögött a második legsikeresebb könyve lett a 19. századi Franciaországban. Számunkra pedig most az a tanulság, hogy a Tour szellemisége eredendően magában hordoz országimázs-építő szándékot.

Ki kapcsolna el, amikor erre halad a mezőny?

Sok szempontból viszont a maratonok még alkalmasabbak ugyanerre a feladatra: rövidebb ideig tartanak, így áttekinthetőbbek, befogadhatóbbak, a városokban pedig a lassabb tempó több időt hagy a jellegzetes épületek, hangulatos utcák megfigyelésére. Nézzük, mit tud három, a legszebbek közül való maraton e téren!

Nizza–Cannes

Egyelőre maradjunk is országon belül, a hivatalosan Francia Riviéra Maratonnak nevezett Nizza-Cannes futáson. Kissé talán furcsa is, milyen későn találták ki ezt a versenyt, amelyből a következő még csak a 12. lesz.

A nizzai rajt és egy tengerparti szakasz

Így is már ez a második legnagyobb francia maraton a párizsi után, ami teljesen érthető a pazar útvonal láttán. A rajt a kicsit francia, kicsit olasz, de igazából teljesen egyedi Nizzában van, majd a mezőny úgy jut el Cannes-ba, hogy nem hagyja ki a tömegturizmus radarjele alatt egyelőre elsuhanó Antibes-t sem.

Cannes és Nizza

Öt további kisebb településben is gyönyörködhetnek a futók és a nézők, a holtpontokról pedig talán semmi sem vonhatja el jobban a figyelmet a békésen hullámzó tengernél. Nem csoda, hogy a Nizza–Cannes tízezer futóval megdöntötte az újonc maratonok részvételi világrekordját 2008-ban. A klasszikus távon kívül két- és hatfős váltókat is rendeznek.

Az idei versenyt november 4-én rendezik, tehát még akár a helyszínen is élvezhetjük azt, minimum nézőként.

Firenze Marathon

Komolyabb, 35 éves múltja van az olaszországi városi futásnak, amely ugyancsak a második legnagyobb maraton a hazájában, természetesen a római után.

Firenzéről korábban azt írtuk, a világ fővárosa lenne egy ideális bolygón, és bár a bolygónk távolról sem ideális, a véleményünk attól még változatlan most is. Firenzében úgy érezzük, bármikor összefuthatunk az utcán Petrarcával, a belvárost áthatja a tradicionális bőrműves műhelyekből kiáradó illat, elég sétálni egy félórát, hogy az élet császárának érezzük magunkat.

Hanem a helyi maratonisták gondolatai kevésbé fennköltek. A szervezők egy időben azzal bosszantották a menőket, hogy az Arno túlpartjára tették a rajtot, a Piazzale Michelangelóról, egy dombtetőről indult a futás, így mivel a táv során az engedélyezett 75 méternél nagyobb volt a szintsüllyedés, egyetlen rekordot sem hitelesíthettek.

Ebből a magasságból indult korábban a verseny

Mára kiküszöbölték ezt a hibát, így a Firenze Marathon beverekedte magát a világ húsz legfontosabb versenye közé, és persze már születhetnek hiteles rekordok, akár az idei, november 25-i futáson is. A firenzei versenyen 1993-ban és 1998-ban is magyar győztest ünnepeltek a női mezőnyben, előbb Petrik Évát, majd Kovács Idát.

Budapest Maraton

A firenzeihez hasonló múlttal dicsekedhet Budapest maratonja is, az idei, október 7-i verseny lesz a 33. kiadás. Bár a rajt és a cél nem világörökségi helyszínre került (a Pázmány Péter sétányról, az ELTE Lágymányosi Campusa elől indul, és oda is érkezik a mezőny), a kör számos klasszikus helyszínt érint.

Márpedig a városi maratonok egyik fő erénye, hogy akár a saját városa is meglepheti a résztvevőket, esetünkben a Hősök terének, az Andrássy útnak, a Lánchídnak vagy a Budai alsó rakpartnak egy teljesen új arcára csodálkozhatnak rá.

Bár a nem futó lakosság egy része rendszeresen zsörtölődik az útlezárások miatt, azért a dolgozatunk elején szereplő tételre fényes bizonyíték a Budapest Maraton: rengeteget javít a város imázsán, és ezt számok is igazolják.

Az esti Budapestnél nincs tökéletesebb levezetése egy maratonnak (Fotó: Kovács András/Unsplash)

Míg Firenzében idén tízezer nevezővel számolnak, a tavalyi Budapest Maratonon majdnem 32 ezren indultak, köztük 5400 külföldi, 81 országból – érkeztek versenyzők Új-Zélandról és Costa Ricáról is. Ha általuk Budapest egy lapon szerepel Firenzével és a francia Riviérával, akkor nem szólhatunk egy rossz szót sem.

Ez is érdekelhet:

Mutatjuk, miért van szüksége mindenkinek egy kis Firenzére az életében

Egy tökéletes világban Firenze lenne a világ fővárosa, de a világ nem tökéletes. Csak majdnem.

Firenze | Nizza | maraton | antibes | cannes

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom