Close
Ezen a vidéken láthatod a világ legszebb szivárványait

Ezen a vidéken láthatod a világ legszebb szivárványait

Szivárványturizmus?

Egy újonnan publikált tanulmányból kiderül, hová kell elutaznunk ahhoz, hogy az égre pillantva a legcsodásabb szivárványokban gyönyörködhessünk.

Ez a hely pedig nem más, mint a misztikus és varázslatos Hawaii,

ahol a szivárványok kulturális jelentősége a helyi nyelvben és hagyományokban is tükröződik.

Az égen megfigyelhető optikai jelenséget eső- vagy páracseppek okozzák, amikor a fény prizmaszerűen megtörik rajtuk és színeire bomlik, kialakul a színképe, más néven spektruma.

A szivárvány akkor alakul ki, ha a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri. Akkor a leglátványosabb a jelenség, amikor az égbolt felét még felhők borítják, a szemlélő pedig a napnak háttal áll. Így a kialakuló szivárvány élesen elválik a mögötte lévő sötétebb háttértől.

A Hawaii-szigetek éghajlata kellemes trópusi. A csapadékeloszlást jelentősen befolyásolja a szigetek magashegységeinek elhelyezkedése, illetve a csendes-óceáni passzátszél északkeleti iránya is hatással van rá, vagyis a szigetek földrajzi adottságai, a rengeteg csapadék és napsütés miatt a szivárványképződés feltételei  gyakorlatilag tökéletesek arrafelé.

Steven Businger, a tanulmányt jegyző, légköri jelenségeket vizsgáló tudós szerint a szivárvány elcsípésére a reggeli órák a legalkalmasabbak, köszönhetően annak, hogy éjjel a meleg tenger alulról fűti a légkört, odafent pedig a hűvösebb felhőkből érkező csapadék hajnalra masszív záporokat eredményez, így aztán reggelre kialakulhat az égen a mindenki által várt csoda.

Az sem mellékes, hogy mivel Hawaii meglehetősen távol fekszik a kontinenstől, a levegője kivételesen tisztának számít, szennyezéstől, portól és pollentől mentes.

Hawaiit előszeretettel emlegetik szivárványállamként. A hagyományos mitológiában a szivárványok jelentős részeit képezik az istenekhez köthető történeteknek, melyekből a sziget született. Aneune istennő után a szigeteken aneune-nak nevezik a szivárványt; ő szivárványokon lépdelt a menny és a föld között, az ember és az istenek közötti hírvivőként.

A szivárványok a halottak számára is utat jelentettek a mennybe, tehát igen fontos szerepet kapnak a hawaii kultúrában.

Ami a legjobb lelőhelyeket illeti, Oahu és Kauhai területén lehet a legszebb szivárványokat megfigyelni. Előbbit nem véletlenül emlegetik afféle gyülekezőhelyként: nemcsak egyszerre többet láthatunk ott, de alkalomadtán éjszakai szivárványokat is elcsíphetünk, melyek a nap helyett a hold fényéből táplálkoznak.

Hawaiiról Japánba

És azt tudtad, hogy létezik egy sziget, ahol szinte minden lila? Eközben Tokió egy teljesen más árnyalatú színbe öltözik napokon belül.  És ha most nem is nagyon lehet eljutni Japánba, a világ számos pontján elhelyezett webkameráknak hála élőben is lehet gyönyörködni a cseresznyevirágzásban.

(Forrás: EuroNews, Wikipedia, fotók: Unsplash, Getty Images)

amerika | csoda | szivárvány | legjobb | usa

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram