Close
Milyen autót vezetett valójában a nagy Gatsby?

Milyen autót vezetett valójában a nagy Gatsby?

F. Scott Fitzgerald regényének titokzatos címszereplője, Jay Gatsby egyszerűen odavolt a luxusautókért, de az biztos, hogy a sztoriban nem egy Duesenberget vezetett, mint ahogyan a legutóbbi filmben láthattuk. De akkor mit?

A lenyűgöző helyszínekért, a ragyogó kosztümökért, a remek színészekért, és persze a húszas évek fényűzését sajátosan megidéző hangulatáért is lehetett szeretni A nagy Gatsby legutóbbi filmes változatát, amelyet Baz Luhrmann álmodott meg 2013-ban. A címszereplőt játszó Leonardo DiCaprio egy élénksárga Duesenberget vezet a filmben, ami kézenfekvő választásnak tűnik, hiszen a korszak egyik legelegánsabb amerikai autójaként ismerjük.

Leonardo DiCaprio és A nagy Gatsby számára épített Duesenberg-replika. Fenséges, nem?

A nagy Gatsby azonban biztosan nem vezethetett Duesenberget,

legalábbis olyan bámulatos sárga csodát biztosan nem, mint amit a filmben láttunk. Lehetetlen lett volna ugyanis, hogy az 1922-ben játszódó történetben egy 1929-es évjáratú modell kapjon szerepet. A Duesenberget még éppen csak 1920-ban alapították Indianapolisban, és Fitzgerald regényének idején egy korábbi típusukat gyártották, 1929-re viszont Gatsby már régen meghalt.

A nagy Gatsby tökéletesen hozza a húszas évek hangulatát – vagy az autók terén mégsem?

Fitzgerald regényének elemzésével sokan foglalkoztak az 1925-ös megjelenése óta, de eddig még senki nem fedezte fel benne, hogy Gatsby Duesenberget vezetett volna. Fitzgerald egyértelműen egy Rolls-Royce-ról írt, mivel azt a végtelen gazdagságot és extravaganciát képviselte, amivel a karakter körülvette magát. A regény szavaival éve

„hétvégenként a Rolls-Royce egy omnibusz lett, amely reggel kilenc és éjfél között szállította a szórakozni vágyókat a városba és vissza”.

Robert Redford, mint Gatsby egy majdnem korhű Rolls-Royce Phantommal

Fitzgerald regényét gyakran adják ki autós borítóval

A sztori idején ez a Rolls-Royce valószínűleg egy Silver Ghost lett volna, amely valóban elég hatalmas ahhoz, hogy elférjen benne a szórakozni induló társaság.

A nagy Gatsby korábbi, 1974-es filmes feldolgozásában tényleg egy Rolls-Royce Phantom kapott szerepet,

de az akkori filmesek sem választottak tökéletesen. 1922-ben még csak jobbkormányos modellek készültek a márka amerikai gyárában, a főszereplő Robert Redford autója viszont egy 1928-as balkormányos modell volt.

A ’74-es filmben szereplő Rolls-Royce-t nemrég egy vagyonért árverezték el

Nem elég, hogy 1930-ból származó, vagy még későbbi autómodellek is feltűnnek Luhrmann látványos eposzában – aki szerint a nézők úgysem veszik majd észre a különbséget a húszas és harmincas évek autói között –,

ráadásként még Gatsby fenséges Duesenbergje sem volt igazi.

A filmesek valójában két replikát használtak fel, amelyeket az illinoisi Volo Auto Museumtól kértek kölcsön, majd a forgatás idejére Ausztráliába szállították azokat.

A regényt elsőként 1926-ban filmesítették meg, akkor egy Packard volt Gatsby autója

A replika 1983-ban készült üvegszálas műanyag karosszériával és V8-as Ford-motorral. A múzeumtól kikölcsönzött autókat átfestették és átépítették, hogy egyformának tűnjenek, hiszen ugyanazt a modellt játszották a vásznon. Azt persze még ezek után is vitatják, hogy a sárga autó, amely a regény kulcsfordulataként elütötte és megölte Myrtle Wilsont, egy Rolls-Royce lett volna, de az biztos, hogy 1929-es Duesenberg nem lehetett.

A New York Times cikke nyomán, képek: Warner, Getty Images

A világ legjobb autója nyomában

A Duesenberg volt az első amerikai márka, amivel megnyerték a Francia Nagydíjat 1921-ben, és a Duesenberg autójával nyerték meg a legendás Indianapolis 500-at háromszor, 1924-ben, ’25-ben és ’27-ben is. A nyolchengeres motorjáról ismert luxusautók mégsem készültek sokáig, a céget 1937-ben számolták fel. A Rolls-Royce azonban azóta is elszánt, hogy a világ legjobb autóit készítse, a legújabb modellekről a Roadsteren is rendszeresen beszámolunk.

a nagy gatsby | filmes autó | nagy sztori | packard | rolls-royce

FOLYTASD EZZEL

Az Orient expressz tengerre száll, hogy megidézze a körutazások aranykorát

Ritkán találni ilyen hibátlan Ferrarit a pajtában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram