Napfényben úszó tengerpart, karnevál, és sonka – Ezt tudja télen Andalúzia

A Costa Tropical érintetlen strandjaitól kezdve Cádiz ősi kikötővárosáig Spanyolország napsütötte déli régiója az ország egyik, szó szerint legfényesebb pontja. Akár a Costa del Sol strandjain pihennénk, akár a helyi konyha fogásait kóstolnánk meg, ez a hatalmas tengerparti régió rengeteg élménnyel csalogat.

Andalúzia Spanyolország területének egészen nagy, tizenhét  százalékát teszi ki.

A hőmérséklet ritkán írható le egy számjeggyel, vagyis tökéletes hely legalább néhány napra elhagyni a közép-európai zimankót.

Ha tehát mostanában a Costa del Napsütés felé indulnánk, itt egy összefoglaló arról, mi mindent élvezhetünk Andalúziában, a karneváltól a konyháig.

Karnevál Cádizban

A föníciaiak i. e. 1100 körül alapították Cádizt, amely a feltételezések szerint Európa legrégebbi, még ma is álló városa. A tenger által átölelt város manapság az építészeti stílusok bájos keveréke, amely remekül visszaadja gazdag és változatos történelmét.

Aki igazi ízelítőt szeretne kapni Cádizból, annak a karneváli szezonban kell lefoglalnia az oda érvényes repülőjegyét.

A minden év februárjára kiírt ünnepségek alkalmával a város egyetlen hatalmas bulihelyszínné változik.

"A karneváli zene a város minden szegletében hallható, plusz sok helyi készül jelmezekkel, amiket Cádizban tipónak neveznek. Némelyikük igazi műalkotás" – magyarázza Arturo Bernal Bergua, Andalúzia idegenforgalmi, kulturális és sportminisztere. Ezekre a napokra a  cádiziak teljes szívvel rákészülnek; a város leginkább várt szabadidős eseményének és az egyik legötletesebb spanyol karneválnak számít.

A tíznapos ünnepséget idén február 27. és március 9. között tartják.  Spanyolország legnagyobb karneválján felvonulás kanyarog végig a város utcáin, miközben tűzijátékokat lőnek fel az égbe, finom ételekből lehet válogatni, a fesztivál ideje alatt pedig egymást érik a versenyek és megállás nélkül táncolnak az emberek.

Ejtőzés a parton

Valószínűleg mindenki látott már fotókat a Costa del Sol és Málaga napfényben úszó strandjairól.

Andalúzia partvonala nyolcszáz kilométer hosszú, de ha letérünk a kitaposott ösvényekről, igazán egyedi és váratlan tájakat találunk.

Az egyik ilyen csoda az El Acantilado del Asperillo, ami Európa legmagasabb dűneszirtje; a csipkézett sziklás szerkezetek tizenkét hektárnyi területen nyúlnak a tengerparton. Hasonlóan figyelemfelkeltő a harminc méter magas és kétszáz méter hosszú Bolonia-dűne. Ez utóbbi a Del Estrecho Természeti Park része, amely a Gibraltári-szoros északi oldalán található, pontosan az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger találkozásánál.

A dűnék mellett akad pár morajló és szépséges vízesés is a régióban. Maro-Cerro Gordóban Spanyolország kevés édesvizű vízesésének egyikét is meglátogathatjuk, amely közvetlenül a tengerbe zuhan, Arrafelé vannak egyébként az ország legkisebb és legrejtettebb strandjai, köztük a Granada Gualchos városában található Rijana, ami körülbelül 250 méter hosszú. Az ország leghosszabbnak tartott strandja sincs messze, bár a huszonnyolc kilométeren elterülő Doñana csak korlátozottan megközelíthető.

Gasztrotúrák

– Spanyolország legdélebbi régiójának gasztronómiáját a kiváló éghajlat, a hosszú napsütéses órák és a tenger közelsége határozza meg. Andalúzia konyhájának megismerésére a legjobb módszer, ha követjük a gasztronómiai útvonalakat, mint például a sokatmondó Almadraba tonhal útvonalat a cádizi partvidéken, a Jabugo sonka útvonalat Huelvában vagy a rizs útvonalat Sevillában – mondja Arturo Bernal Bergua.

Az andalúziai idegenforgalmi hivatal mindegyik útvonalhoz szervez túrákat, amelyeken többet megtudhatunk arról, hogyan készülnek a régió finomságai.

Egyre több olyan helyet találunk a világon, mely kimondottan a gazdag turistákra illetve lakosokra pályázik. Most Andalúzia is csatlakozott ehhez a klubhoz.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

utazás | spanyolország | napfény | buli | karnevál | andalúzia

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa