Close
A velencei gondolások keményen beszóltak a kövér turistáknak

A velencei gondolások keményen beszóltak a kövér turistáknak

Kevesebben ülhetnek innentől egy-egy gondolába Velencében – az olaszok pedig finoman szólva sem fogták vissza magukat, mikor ezt a döntést indokolni kellett.

Velence és a turisták a világ egyik legfurcsább, nyomokban Stockholm-szindrómás párkapcsolata. Egyszerre szeretik és utálják egymást, veszekednek, kiakadnak és elküldik egymást a fenébe, de a nap végén azért mégis szükségük van a másikra. Most ez az elég érzékeny kapcsolat kapott még egy döfést a nemzetközi sajtóban, miután a velencei gondolások szövetsége nemes egyszerűséggel kijelentette: innentől kevesebb embert engednek fel a gondolákra, mert az elmúlt években híztak a turisták.

“Az elmúlt tíz évben kövérebbek lettek a turisták. Ezért ahelyett, hogy a gondolára lépés előtt mérlegre állítanánk őket, csökkentjük a kapacitási számot”

– magyarázza Andrea Balbi, a velencei gondolások szövetségének elnöke a CNN-nek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hagyományosan hat fő befogadására alkalmas da nolóba ezentúl öt ember ülhet be, a csoportos városnézésre specializálódott da parada típusban pedig tizennégy helyett ezentúl tizenkét fő foglalhat helyet. Raoul Roveratto, a kezdő és helyettesítő gondolásokat képviselő szervezet elnöke kevésbé árnyaltan fogalmazott a La Repubblicának:

“Egyes országokból olyan kövér emberek érkeznek, mintha bombákkal raknád meg a hajókat. Ha teljesen telerakod ilyen dagadt emberekkel a gondolát, lesüllyed, víz kerül a hajótestbe és elmerül. Több mint fél tonna hússal veszélyes hajózni.”

Roveratto emellett hozzáteszi, ha túl nehéz a gondola, akkor sokkal nehezebb a kis kanálisokban gyorsan irányt váltani, kerülni, kanyart bevenni és navigálni, ami könnyen balesetveszélyes is lehet.

Azonfelül, hogy ezt az indoklást valamivel udvariasabban vagy érzékenyítettebben is meg lehetett volna tenni – vagy csak egyszerűen azt mondani, hogy a Covid–19 miatti távolságtartás indokolja a kisebb létszámot –, úgy, hogy a nemzetközi sajtó ne kiáltson azonnal weight shaminget (azaz testsúlyból fakadó testszégyenítést), azért igazuk is van a velenceieknek.

Emellett nem ők az elsők, akik testsúlyhoz kötnek egy turisztikai szolgáltatást: a görögországi Santoriniben például súlylimitet vezettek be a szamarakra felszálló városnéző turistáknál, miután rengeteg állatvédő panaszkodott, hogy az állatok gerincsérüléseket szenvednek a túl nagy terhek alatt.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Afar, CNN

santorini | velence | gondolások szövetsége | gondola | görög

FOLYTASD EZZEL

Ez most sokaknak fájni fog, nézd meg, te is köztük vagy-e! Október tizenötödikétől az összes járatát törli az Air Connect

Ezek a leginstagramosabb helyek a Közel-Keleten

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram