A világ egyik legszürreálisabb helye, ahol minden évszakban lehet szánkózni

Mintha egy másik világban lennénk.

Új-Mexikóban járunk, a White Sands Nemzeti Parkban. A homok annyira fehér, mintha havas hegyeket látnánk, a méretes dűnék pedig hatalmas fehér hullámokra hasonlítanak.

A túlvilági hatást csak fokozza a dűnék vakító fehérségét még jobban kiemelő meseszép új-mexikói kék égbolt.

A puha és lágy gipszhomokból álló dűnék összesen 275 négyzetkilométeren terülnek el Új-Mexikó déli-középső részén, ezzel a világ legnagyobb ilyen jellegű dűnemezőjét alkotják. Feltűnő a megjelenésük és rendkívül ritkák. Mintegy nyolcszáz állatfajnak biztosítanak otthont, köztük egereknek, gyíkoknak, lepkéknek és egyéb rovaroknak, amelyek változtatják a színüket.

A parkba érkezők piknikezhetnek, túrázhatnak és akár szánkózhatnak is a porszerű homokból álló lejtőkön. A népszerű túraútvonalak közé tartozik a két meredek dűnén áthaladó, egy mérföldes Dune Life Nature Trail, valamint a jóval strapásabb, öt mérföld hosszú Alkali Flat Trail, mely érinti az Otero-tó utolsó maradványait is.

Igazán különleges és abszolút egyedi élményben lehet része annak, aki beszerez egy szánkót a White Sands Trading ajándékboltjában, aztán lecsúszik vele a homokos dűnéken.

Áprilistól októberig pedig minden hónapban vezetett teliholdas túrát tartanak a parkban, úgyhogy egy újabb  extra élményt lehet elraktározni az emlékek között: a fehér homokon megcsillanó telihold káprázatos fényének látványát.

Amatőr fényképészek számára kihagyhatatlan programnak ígérkezik a napfelkelte-fotózás, amire viszont nem egyszerű bejutni, mivel évente csupán két alkalommal rendezik meg.

Szerencsés esetben, amikor a nap lenyugszik és a homok lehűl, az éjszakai életet élő állatvilág néhány tagjával (rókákkal, prérifarkasokkal vagy sivatagi farkasokkal) is összefuthat a túrázó – persze csak tisztes távolságból.

Az évi 600 ezer látogatójával az állam legnépszerűbb nemzeti parkjának számító White Sands 1933-ban nemzeti emlékműként jött létre, és 2019-ben nyilvánították nemzeti parkká. A látogatókat arra ösztönzik, hogy mindenképp tájékozódjanak indulás előtt, mert a hely több katonai bázis közötti elhelyezkedésének köszönhetően alkalmanként különféle rakétakísérletek miatt zárva van.

Ez a gipszdűne-mező egyébként a legnagyobbnak mondható a maga nemében, körülbelül 9,1 méter mélységű, tizennyolc méter magas dűnéket foglal magában.

Az egész évben nyitva tartó White Sands National Parkba járművenként huszonöt dollárba (úgy 8700 forintba)  kerül a belépés.

Eközben a Netflix bemutatta az Our Great National Parks című ötrészes dokumentumfilm-sorozat előzetesét, amelynek narrátora nem más, mint Barack Obama volt amerikai elnök. A sorozat öt kontinenst érint, és különböző országok nemzeti parkjaiba kalauzol el.

(Forrás: Travel and Leisure, Wikipedia, nps.gov, fotók: Getty Images)

nemzeti park | fehér | sivatag | látványosság | White Sands National Park

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom