Close
A világ legdrágább salátája mellé a tál is a miénk lehet

A világ legdrágább salátája mellé a tál is a miénk lehet

A Los Angeles-i Beverly Hills Hotel fennállásának 110. évfordulóját egy ikonikus salátatállal ünnepli.

A szálloda Polo Lounge nevű éttermében az átlagosabb napokon negyvennégy dollárért (tizenhatezer forintért) kapható a saláta, mely az egyik helyi lovaspólósnak, Neil S. McCarthynak köszönheti a létezését. Az egyébként ügyvédként dolgozó férfi a ’40-es években a hely állandó vendége volt, és szerette maga eldönteni, milyen hozzávalók kerüljenek a tányérjára.

A McCarthy-saláta eredeti változata

Az étel klasszikus változata általában kétféle fejessalátát, grillezett csirkét, céklát, tojást és avokádót tartalmaz dijoni mustárral, pirított fokhagymával és balzsamecettel.

A szálloda a jubileumi évfordulóra azonban kreált egy luxusváltozatot

homárral, kaviárral és aranypehellyel,

melyet a francia Bernardaud porcelánház által készített tálban, egy üveg Dom Pérignon pezsgővel szolgálnak fel június 1. és december 31 között.

A saláta luxuskivitelben

Ennek ára a hotel alapításának évére tekintettel 1912 dollár (körülbelül 700 ezer forint), de ebben benne van a tál is, melyet a hotel híres rózsaszín-zöld banánleveles tapétája ihletett, és amelyet a vendégek hazavihetnek. A nem mindennapi fogásból származó bevétel egy részét egy Los Angeles-i műemlékvédelmi szervezet kapja majd.

A Polo Lounge

Talán nem téved nagyot, aki szerint jelenleg ez a világ legdrágább szállodai salátája, bár a túlárazott ételek mezőnye igen erős. A rekordot 2003-ban a londoni Hempel Hotel állította fel, ahol 635 fontért (284 ezer forintért) adták a Florette tengeri és földi salátát, amelyet Raymond Blanc séf készített a Florette nevű salátacég Nemzeti Salátahetének keretében.

A világ legdrágább hamburgere

Blanc kreációjában beluga kaviár, reszelt szarvasgomba, aranyforgáccsal megszórt burgonya, cornwalli rák és homár, valamint harminc éves balzsamecet kapott helyet. A világ legdrágább hamburgerét a holland Robert Jan de Veen állította össze, és ötezer euróért (majdnem kétmillió forintért) árulják a voorthuizeni De Daltons hamburgerezőben. Az Aranyifjú névre keresztelt fogást whisky aromájú füsttel ízesítik és olyan prémium összetevők kerülnek bele, mint a wagyu marha, a királyrák, a kaviár és a szarvasgomba.

Ha ezek után megjött a kedved egy jó kis salátához, kipróbálhatod ezeket a mennyei recepteket, és megtanulhatod a tökéletes vinaigrette titkát.

(Forrás: The Independent, képek: Dorchester Collection, De Daltons)

legdrágább | los angeles | amerikai egyesült államok | saláta | the beverly hills hotel

FOLYTASD EZZEL

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Ennek a konyhai trükknek hála soha többé nem kell hámoznunk a burgonyát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram