Close
Elképesztő mennyiségű ember fordult meg tavaly a világ legforgalmasabb repterén

Elképesztő mennyiségű ember fordult meg tavaly a világ legforgalmasabb repterén

Mintha egész Magyarország tízszer felkerekedett volna.

A járvány világszerte alaposan átírta a légi közlekedési térképet. 2020 és 2022 között nemcsak kevesebb ember repült, de a legforgalmasabb csomópontok helyszíne is megváltozott.

Míg 2019-ben a világ legforgalmasabb repülőtereinek listáján több Amerikán kívüli légikikötő is szerepelt, tavaly már a világ tíz legforgalmasabb repülőtere közül nyolc az Egyesült Államokban volt, a maradék kettő pedig Kínában.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI) legfrissebb, 2022-es forgalmi adatok alapján készült listáját még mindig Amerika dominálja, de visszakerült rá a Dubaji Nemzetközi Repülőtér, a Heathrow és a párizsi Charles de Gaulle is.

Az első helyen az atlantai Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőtér vezeti, ahol tavaly 93,7 millió utas fordult meg, ami közel 24 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, ugyanakkor még mindig 15 százalékkal elmarad a 2019-es forgalomtól.

A tízes lista:

1. Hartsfield-Jackson Atlanta: 93,7 millió utas; 23,8%-os növekedés 2021-hez képest

2. Dallas/Fort Worth: 73,4 millió utas; 17,5%-os növekedés

3. Denver: 69,3 millió utas; 17,8%-os növekedés

4. Chicago O’Hare: 68,3 millió utas; 26,5%-os növekedés

5. Dubaj: 66,1 millió utas; 127%-os növekedés

6. Los Angeles: 65,9 millió utas; 37,3%-os növekedés

7. Isztambul: 64,3 millió utas; 73,8%-os növekedés

8. London Heathrow: 61,6 millió utas; 217,7%-os növekedés

9. Delhi: 59,5 millió utas; 60,2%-os növekedés

10. Párizs Charles de Gaulle: 57,5 millió utas; 119,4%-os növekedés

A Charles de Gaulle reptér a világ legjobbjai között is helyet kapott, és Párizs a magánrepülőzés terén is igen előkelő helyet foglal el.

(Forrás: Afar, képek: Getty Images, Unsplash)

reptér | legforgalmasabb | repülőtér | Repülőterek Nemzetközi Tanácsa

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram