Első alkalommal választották meg a The World’s 50 Best Restaurants alapítói a világ legjobb borászatait. A győztest kivételesen nem Európában találjuk.
Hanem Argentínában, merthogy a Londonban megtartott eredményhirdetésen az Andok lábainál fekvő Zuccardi Valle de Uco kapta a rangos elismerést.
A Mendoza régióban megbúvó pincészet 1963 óta készít borokat, de a győzelemhez természetesen más is kellett, például az elképesztő környezet és a nem mindennapi építészeti megoldások. Sebastian Zuccardi birtokához egy étterem is tartozik, ahol szezonális menüvel párosítva kóstolhatjuk meg a terroir jellegű kiváló borokat.
A tulajdonos elmondta, hogy meglepetésként érte a győzelem, és hatalmas elismerésnek tartja a díjat. Céljuk az, hogy teljes élményt adjanak a vendégeknek az Uco-völgyből a borokon és az ételeken keresztül. A pincészet egyébként igazi családi vállalkozásként működik, ahol három generáció dolgozik együtt.
A voksoláson a boron és a gasztronómián kívül figyelembe vették még az árakat, a reputációt, a panorámát, a hangulatot, a személyzet felkészültségét és figyelmességét, a megközelíthetőséget és a bortúrákat is, egyszóval a pincészet nyújtotta élményt.
A szavazáson ezerötszáz pincészetre lehetett voksolni, a díjat pedig egy ötszáz fős zsűri ítélte oda, melyben nem csupán vezető borászok, hanem sommelier-k, idegenforgalmi szakemberek és boros véleményvezérek kaptak helyet.
Ezüstérmet az uruguayi Bodega Garzón kapott, ami nem kis bravúrnak számít, tekintve, hogy a pincészetet 2016 márciusában alapították. Valószínűleg sokat számított, hogy a szintén idilli környezetben található és családi vállalkozásként megnyitott pincészet modern technológiával minden tekintetben a fenntarthatóságra törekszik, valamint korlátozott termeléssel kizárólag prémium borokat készít Uruguay nemzeti szőlőjéből, a tannatból.
A harmadik az a spanyol Bodegas Lopez de Heredia Viña Tondonia lett, amely egyike a világ legrégebbi pincészeteinek, és amely így a legjobb európai borászatnak mondható. A Don Rafael López de Heredia y Landeta által létrehozott pincészet Haróban rejtőzik, közel a franciaországi bordeaux-i borvidékhez.
Negyedikként az észak-portugáliai Gouvinhasban működő Quinta do Crasto borászat végzett, amely kivételes környezetben, az UNESCO Világörökségének védelmét élvező Douro-völgyben fekszik.
Az első ötbe befért még az argentin Catena Zapata pincészet is: az 1902-ben, egy olasz bevándorló által Agrelóban alapított, családi vállalkozásban működő borászat különlegessége a maja építészeti hagyományokat követő, piramisra emlékeztető főépülete.
Érdekesség, hogy a lista első tíz helyezettje között öt dél-amerikai borászatot találunk, franciát és olaszt viszont egyet sem – a legjobb francia pincészet, a Château Smith Haut Lafitte tizenhatodikként végzett. Ha az országokat nézzük, a legjobb ötvenbe nyolc borászatával bekerült Chile a legsikeresebb, megelőzve a hét pincészettel szereplő Franciaországot. Összesen tizenhét ország képviselteti magát a listán, közte olyan feltörekvő borvidékekkel, mint Libanon, Kanada és Anglia. Magyar borászat nem került be az ötvenbe.
A teljes listát itt lehet böngészni.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, Archdaily)
világ legjobb | borászat | pincészet | borvidék | Zuccardi Valle de Uco
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!