Negyvenkét ország 4434 sajtjából választotta ki az év legjobbját a 250 tagú zsűri.
A sajtkedvelők és sajtkészítők igazán nem unatkozhatnak, ugyanis egy évben többször is megválasztják a világ legjobb sajtját. Igaz, bárkik legyenek is a zsűritagok, többnyire mindig ugyanaz a sajtfajta nyer.
Míg tavasszal a World Cheese Contesten osztottak díjakat, most ősszel a nagy-britanniai New Portban tartották a World Cheese Awards 2022-es kiadását, ahol különböző országok sajtkészítői, árusítói és szakírói kóstolták végig a különlegesebbnél különlegesebb finomságokat. A zsűri először 98 „szuperarany“ termékre szűkítette le a listát, majd ebből választotta ki a legjobb tizenhatot.
A győztes a Svájcban található vorderfultigeni sajtkészítők Gruyère-e lett.
A Gruyère egy kemény sajt, amely a francia nyelvű Gruyères városából származik. A vorderfultigeniek nyers tehéntejből készült, érett sajtja a bírák szerint kifinomult ízvilággal rendelkezik a fűszernövényekre jellemző és gyümölcsös aromával, valamint bőrillattal.
A második helyre az olaszországi De’ Magi Gorgonzola Dolcéja futott be, míg a harmadik helyen a holland De Fryske Âlde Fryskéjét találjuk.
Íme, az első tíz helyezett, a teljes lista pedig a díj oldalán látható.
- Le Gruyère AOP surchoix, Vorderfultigen (Svájc)
- Gorgonzola Dolce DOP, De’ Magi (Olaszország)
- Âlde Fryske, De Fryske (Hollandia)
- Grosse Tomme de Bufflonne, Prolactine (Franciaország)
- Tomme de chèvre, Prolactine (Franciaország)
- Pata de Mulo Curado, Quesería Artesanal Los Payuelos (Spanyolország)
- Greensward, Murray's Cheese (USA)
- Devon Blue, Ticklemore Cheese (Egyesült Királyság)
- Grosse Tomme de chèvre, Prolactine (Franciaország)
- Spenwood, Village Maid Cheese (Egyesült Királyság)
Ezért az öt különleges sajtért megéri bejárni fél Európát, de a világ első futószalagos sajtétterme is egy valóra vált álom.
(Forrás: CNN, TimeOut, képek: Le Guyére, De' Magi/Facebook, De Fryske, Getty Images)
Gruyères | sajt | Svájc | verseny | a világ legjobb
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!