Útnak indult a világ legnagyobb, gigantikus tengerjáró hajója

A 365 méter hosszú Icon of the Seas húszemeletes és 7600 utas befogadására alkalmas.

A Royal Caribbean Group hajója Miamiból indult hétnapos szigetnéző körútra a Karib-tengeren. Csütörtökön a hajó névadó ünnepségén részt vett az argentinok focivilágbajnok csapatkapitánya, Lionel Messi, aki egy focilabdát helyezett egy erre a célra épített állványra, mellyel a hagyományos szerencsehozó palacktörést váltották ki.

A gigantikus jármű azonban most elsősorban a környezetvédelmi problémák miatt került a figyelem közzépontjába. A környezetvédők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a környezetbarátabbnak tartott cseppfolyósított földgázzal (LNG) üzemelő hajó károsabb lehet a környezetre, mintha hagyományos üzemagy hajtaná.

Bár az LNG tisztábban ég, mint a hagyományos hajózási üzemanyagok, fennáll a veszélye, hogy a gáz egy része kiszökik, és metán kerül a légkörbe, aminek üvegházhatása sokkal nagyobb, mint a szén-dioxidé.

A Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa szerint az LNG mint tengeri üzemanyag több mint százhúsz százalékkal több üvegházhatású gázt bocsát ki az az életciklusa során, mint a tengeri közlekedéshez használt gázolaj.

A hét elején egy jelentést is közzétettek, amely szerint az LNG-vel üzemelő hajók metánkibocsátása magasabb, mint azt a jelenlegi szabályozás feltételezi. A Royal Caribbean szerint az Icon of the Seas huszonnégy százalékkal energiahatékonyabb annál, mint amit a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet a modern hajókra vonatkozóan előír.

A hajóutak az egyik leggyorsabban növekvő turisztikai ágazatot képviselik, és különösen a fiatalok érdeklődnek egyre inkább a körutazások iránt.

Az Icon of the Seas egy új hajósorozat első darabja, amelyet a cég tervei szerint újabbak követnek majd.

(Forrás: BBC, képek: Royal Caribbean)

óceánjáró | LNG | tengerjáró | kibocsátás | a világ legnagyobb

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, a magyarországi átlagbérekből mennyire lehet kifizetni egy albérletet: az eredmény elképesztően lesújtó

Elkerítik a díszes teret és pénzt szednek a turistáktól a magyarok egyik kedvenc úti célján

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom