Mindössze egy percig tart az utazás a világ legrövidebb vasútvonalain

Általában Európa vagy Amerika legszebb részein áthaladó, olykor többnapos zötykölődéssel járó vasútvonalakat szoktunk ajánlani, erre a két járatra viszont nem kell hideg élelmet magunkkal vinni. 

Azért kettőről van szó, mert az angliai Bournemouth-ban működő Fisherman’s Walk Cliff Railway és a Los Angeles-i Angels Flight egyaránt azt állítja magáról, hogy mindössze egy percig tartó menetidejével a világ legrövidebb vonatútját kínálja.

Az 1935-ben épített angliai kisvonat tizenkét férőhelyes kabinjaival a tengerparti sétányról viszi fel a domb tetejére az utasokat, harmincnyolc méter magasságig. A történelem során néhányszor már felújított kocsikat huszonegy lóerős elektromos motor hajtja, és egy felnőtt részére 1,70 fontba kerül a menetjegy.

Megnyitása óta mintegy négymillióan utaztak rajta, bár azt mondják, ha nagyon sietünk, érdemes inkább gyalog megtenni a távot, mert úgy gyorsabb.

Az április elejétől október végéig közlekedő Fisherman's Walk Lift csúcsa egyébként bekerült a 2015-ös Guinness Rekordok Könyvé-be.

A világ másik felében működő Angels Flight a honlapján hirdeti magát rekorderként. Az angyalok városában a Hill Streeten a Bunker Hill tetejére viszi fel az utasait egy kilencvenegy méteres szakaszon, nagyjából egy perc alatt.

A járat eredetijét még 1901-ben építették a mostani helyétől néhány méterre. Csúcsidőszakában egyszerre volt turistalátványosság és hasznos opció, mivel Los Angeles legmeredekebb utcáján lehetett vele felmenni. 1969-ben bezárták, aztán huszonhét évvel később, a korszerűsítések és a biztonsági funkciók telepítése után 1996-ban újra megnyitották.

Megnyitása óta az Angels Flight száznál is több filmben szerepelt, többek között a 2016-os Kaliforniai álom-ban, melynek egyik jelenetében a kabinban utazó Ryan Gosling és Emma Stone között egy csók is elcsattant. Az eredeti állapotát szinte teljesen megőrző kocsikat biztonsági okokból és különféle balesetek miatt az elmúlt évek során számos alkalommal nem üzemeltették, ám 2017 nyarától ismét igénybe vehetőek. Az év minden napján közlekednek, egy dollárért lehet rajta utazni.

Ez is érdekelhet:

Ez a hat legerősebb érvünk a vonatozás mellett

Nem csupán környezetvédelmi és fenntarthatósági okok miatt érdemes néha vonatra szállni.

(Fotók: Getty Images)

vasút | Angels Flight | világ | legrövidebb | los angeles

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom