Close
Mindössze egy percig tart az utazás a világ legrövidebb vasútvonalain

Mindössze egy percig tart az utazás a világ legrövidebb vasútvonalain

Általában Európa vagy Amerika legszebb részein áthaladó, olykor többnapos zötykölődéssel járó vasútvonalakat szoktunk ajánlani, erre a két járatra viszont nem kell hideg élelmet magunkkal vinni. 

Azért kettőről van szó, mert az angliai Bournemouth-ban működő Fisherman’s Walk Cliff Railway és a Los Angeles-i Angels Flight egyaránt azt állítja magáról, hogy mindössze egy percig tartó menetidejével a világ legrövidebb vonatútját kínálja.

Az 1935-ben épített angliai kisvonat tizenkét férőhelyes kabinjaival a tengerparti sétányról viszi fel a domb tetejére az utasokat, harmincnyolc méter magasságig. A történelem során néhányszor már felújított kocsikat huszonegy lóerős elektromos motor hajtja, és egy felnőtt részére 1,70 fontba kerül a menetjegy.

Megnyitása óta mintegy négymillióan utaztak rajta, bár azt mondják, ha nagyon sietünk, érdemes inkább gyalog megtenni a távot, mert úgy gyorsabb.

Az április elejétől október végéig közlekedő Fisherman’s Walk Lift csúcsa egyébként bekerült a 2015-ös Guinness Rekordok Könyvé-be.

A világ másik felében működő Angels Flight a honlapján hirdeti magát rekorderként. Az angyalok városában a Hill Streeten a Bunker Hill tetejére viszi fel az utasait egy kilencvenegy méteres szakaszon, nagyjából egy perc alatt.

A járat eredetijét még 1901-ben építették a mostani helyétől néhány méterre. Csúcsidőszakában egyszerre volt turistalátványosság és hasznos opció, mivel Los Angeles legmeredekebb utcáján lehetett vele felmenni. 1969-ben bezárták, aztán huszonhét évvel később, a korszerűsítések és a biztonsági funkciók telepítése után 1996-ban újra megnyitották.

Megnyitása óta az Angels Flight száznál is több filmben szerepelt, többek között a 2016-os Kaliforniai álom-ban, melynek egyik jelenetében a kabinban utazó Ryan Gosling és Emma Stone között egy csók is elcsattant. Az eredeti állapotát szinte teljesen megőrző kocsikat biztonsági okokból és különféle balesetek miatt az elmúlt évek során számos alkalommal nem üzemeltették, ám 2017 nyarától ismét igénybe vehetőek. Az év minden napján közlekednek, egy dollárért lehet rajta utazni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

legrövidebb | bournemouth | vonat | Fisherman’s Walk Cliff Railway | világ

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram