Close
Különleges hely, igazi világutazóknak: Zöld-foki-szigetek

Különleges hely, igazi világutazóknak: Zöld-foki-szigetek

A hely, ahol a pihenésé, a nyugalomé és az élményeké a főszerep. Kóstolj bele a földi paradicsom nyújtotta chill out életérzésbe!

A Közép-Atlanti-óceánon, Szenegál partjaitól ötszázhetven kilométerre nyugatra található szigetcsoport több millió évvel ezelőtt, vulkáni folyamatok során alakult ki, amit a portugálok 1462-ben fedezték fel. A térség portugáliai gyarmat volt egészen 1976-ig, amikor függetlenné vált. A nagyobb szigetek közül kilenc lakott, öt kisebb pedig lakatlan.

A szigetállam keleti oldalát száraz, sivatagos táj és fehér homokos strandok, míg nyugati oldalát hegyvonulatok, zöld völgyek és vulkánok tagolják.

A Zöld-foki-szigeteken az időjárás miatt nem kell aggódni, gyakorlatilag mindig süt a nap, az átlaghőmérséklet húsz és harminc fok között van.

Jöjjenek akkor hát a kihagyhatatlan látnivalók!

Sal-sziget

A hatalmas sókészlete miatt Salnak elkeresztelt sziget a Zöld-foki Köztársaság legdinamikusabban fejlődő része, melyet a szunnyadó vulkánok és a sivatagok különbözetnek meg a többi szigettől.

A sziget fővárosa Espargos, ahol üzletek, bárok és éttermek várják a látogatókat, Pedro de Lume elsősorban a sótermelésről nevezetes, Palmeira kikötője pedig tipikus portugál építészeti stílusjegyekkel büszkélkedhet.

Praia

A Zöld-foki Köztársaság fővárosa és legnépesebb települése a Santiago szigetén lévő Praia. A mintegy százezer lakosú főváros folyamatosan fejlődik, és bőven akad látnivaló: a gyarmati korszak csodálatos házai, a Nossa Senhora da Graça templom, a nyüzsgő élelmiszerpiac és a régi erőd, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik az óceánra.

Praiától néhány kilométerre nyugatra található Cidade Velha, a szigetköztársaság legrégebbi települése, ahová felfedezőútja során Kolumbusz Kristóf és Vasco da Gama is eljutott.

Santo Antão-sziget

Santo Antão, a második legnagyobb sziget a Zöld-foki szigeteken, amely elsősorban a hegyeiről nevezetes. A sziget fő- és egyben legnagyobb városa Ribeira Grande.

Érdemes azonban ellátogatni a Nossa Senhora do Rosario templomba és Porto Novo kikötővárosába is.

Boa Vista

A Zöld-foki Köztársaság legkeletibb és harmadik legnagyobb szigete, Boa Vista. Santa Monica több mint öt kilométer hosszú, fehér homokos partjával különösen látványos, Sal Rei, a főváros pedig nagyon nyugodt, annak ellenére, hogy a szigetlakók több mint fele ott él.

Rabil egykor a sziget legfontosabb helyének számított, melynek főbb látnivalói az 1801-ben épült Sao Roque templom és a kis kerámiaműhely. Északon érdemes megnézni a Morro Negro világítótornyot, ami a szigetvilág legkeletibb pontja, és legközelebbi az afrikai kontinenshez.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

főváros | hegy | víz | Boa vista | homok

FOLYTASD EZZEL

Ez a súlyos következmény akár évekre is visszavetheti a törökországi turizmust

Ciprus elvesztette orosz és ukrán turistáit, most a zöldeket akarja megszólítani

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram