Súlyos vádakkal illetik az Airbnb-t a magyarok egyik kedvenc úti célján

Az olasz bíróság 779,5 millió euró lefoglalását rendelte el.

Az ügyészség szerint a cég 2022-ben elmulasztotta beszedni az adót a bérbeadóktól mintegy 3,7 milliárd eurónyi bevétel után. (Olaszországban a bérbeadóknak huszonegy százalékos adót kell fizetniük a bevételük után.)

Mint a cég a BBC-nek elmondta, meglepődött és csalódott az intézkedés miatt. A vállalat európai központja június óta dolgozik az ügy megoldásán az olasz adóhatósággal, és biztos abban, hogy a törvényeknek megfelelően járt el. Az üggyel kapcsolatban szeretné gyakorolni a jogait.

A Milánói Törvényszék ügyészsége szerint három olyan személy ellen is nyomozás indult, akik 2017 és 2021 között vezetői beosztást töltöttek be az Airbnb-nél.

A cég korábban azzal érvelt, hogy Olaszország adószabályai ellentétesek az Európai Unió azon elvével, hogy a blokk huszonhét országában szabadon nyújthatók szolgáltatások. Az EU legfelsőbb bírósága szerint viszont az Airbnb-nek be kell tartania a törvényeket.

Az utóbbi években az olasz hatóságok fokozottan ellenőrzik az olyan nagyvállalatok adózási gyakorlatát, mint az Airbnb, amely 2008 óta működik az országban. Adóügyi vizsgálat indult már a Netflix és a Meta ellen is.

Az országban egy azonosító kódot is bevezetnének a rövid távú bérletekre, amely alapján lekérdezhetővé válnak a bevételek. Becslések szerint ez a lépés mintegy egy milliárd euróval növelheti Olaszország költségvetési bevételeit.

Ezek Olaszország legjobb helyei és azt is eláruljuk, mely hónapokban érdemes odautzni. Itt pedig egy egyre terjedő trendről rántotta le a leplet az Airbnb.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

olaszország | adózás | airbnb | bérbeadás | bérleti díj

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom