Close
Repülő csészealjra még nem vágytunk úgy, mint erre az Alfa Romeóra

Repülő csészealjra még nem vágytunk úgy, mint erre az Alfa Romeóra

A Carrozzeria Touring egyik legizgalmasabb alkotása a Disco Volante, egy ötvenes évekbeli legenda felelevenítése, amelynek a legutolsóként elkészült példánya eladó.

Az 1926-ban alapított milánói Carrozzeria Touring az ötvenes években több kísérleti versenyautót is épített az Alfa Romeónak, a prototípusokat az akkoriban igencsak avantgárdnak számító, szélcsatornában tesztelt áramvonalas karosszériájukról csak „repülő csészealjnak” nevezték. A Disco Volante sorozatból csak egy fél tucat készült.

A hatvanas években megszűnt karosszériaépítő manufaktúra 2006-ban támadt fel, és a Carrozzeria Touring Superleggera az egyik legismertebb alkotását elevenítette fel. 2012-ben a genfi autószalonon leplezték le a Disco Volante új generációját, amelynek

a fantasztikus Alfa Romeo 8C Competizione adta az alapját, de a dizájnja annál is feltűnőbb lett.

A teljesen egyedi karosszéria stílusa rászolgál a nevére, a Carrozzeria Touring mesterei összesen négyezer munkaóra és hat hónap alatt készülnek el vele. A technika nem változott,

a Ferrari által tervezett 4,7 literes V8-as motor 450 lóerőre képes, és hatfokozatú szekvenciális váltón keresztül hajtja a hátsó kerekeket.

Az új Disco Volante is legalább olyan ritkaságnak számít, mint a legendás elődje, mert a Carrozzeria Touring összesen tizenöt példányt épített belőle: nyolc kupét és hét roadstert. A képeken az utóbbi széria legutolsóként elkészült darabja látható,

ragyogó vörös fényezéssel, fekete Alcantara és bőr belsővel, méretre szabott táskakészlettel.

Mint minden Disco Volante, ez a példány is egyedi rendelésre született 2017-ben, és most az első tulajdonosa kínálja fel eladásra. Sokat nem használták, hiszen alig több mint 3500 kilométert mutat az órája, és mindig egy Maserati-márkaszervizbe vitték karbantartásra. Az Auxietre & Schmidt kínálatában találjuk, de az árát csak komoly érdeklődőnek árulják el.

Olasz stílusban

Az Alfa Romeónak nem a Disco Volante volt az egyetlen áramvonalas tanulmánya, a Bertone stúdióval együttműködésben készített BAT koncepciók, valamint a Giulietta Sprint Speciale formája is figyelemreméltó. A limitált szériás 8C Competizione pedig később egy másik Alfa Romeo-sportautót ihletett, az általunk is kipróbált 4C még többeknek hozta el az olasz sportautózás igazi élményét.

alfa romeo 8c competizione | Alfa Romeo | disco volante | carrozzeria touring | alfa romeo disco volante

FOLYTASD EZZEL

A tíz legszebb spyder a Maserati történelméből

50 éves a legendás Porsche 911 Carrera RS – kipróbáltuk a hetvenes évek elejének leggyorsabb autóját

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom