Laborban készül az alkohol, amely nem okoz másnaposságot

Egy londoni székhelyű vállalat Alcarelle néven fejleszt szintetikus alkoholt, amely állítása szerint a tudatmódosító szer negatív mellékhatásai nélkül biztosítja a kellemes hatást.

A gamma-aminovajsav, vagyis GABA egy olyan neurotranszmitter, amely bizonyos jelek blokkolásával lassítja az agyat, így nyugtató hatást vált ki. Amikor az alkohol eléri az agyat, a GABA-receptorokhoz kötődik, és utánozza a vegyület hatását, ellazítja az embert, és melegségérzést kelt. De a folyamat során más neurotranszmitterek is keletkeznek, amelyek nemkívánatos mellékhatásokat, például gondolkodási és mozgási nehézségeket okoznak.

Az Alcarelle szintén a GABA-receptorokat célozza meg, lehetővé téve, hogy dopamin és szerotonin szabaduljon fel, de semmi más.

Az íztelen vegyületet alkoholmentes italokhoz lehet hozzáadni, de valódi alkohollal is keverhető.

A GABA Labs körülbelül 10 millió dollárt szeretne összegyűjteni, hogy 2026 közepéig teljesítse az amerikai élelmiszerbiztonsági teszteket, mielőtt az európai piacokra is bevezetnék.

A statisztikák szerint Amerikában csökken az alkoholfogyasztók száma, amely 1977-ben érte el a csúcsot, amikor a Gallup szerint az emberek 71 százaléka vallotta azt, hogy legalább alkalmanként iszik. 2021-ben már csak 63 százalék mondta ezt, a Z-generáció tagjai, vagyis az 1997 után születettek pedig állítólag még kevesebbet isznak, mint a millenniumiak.

Míg a másnaposságot a legtöbben talán inkább szenvedésként élik meg, van, akiben ez az állapot feléleszti a kreativitást: állítólag ennek köszönhetjük a világ legnépszerűbb brunch-fogását, de minden országnak megvannak a maga hagyományos ételei macskajaj esetére.

(Forrás: Fortune, képek: Getty Images)

szintetikus | laboratórium | alkohol | másnaposság | alcarelle

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Csábító a magas a kamat, de mást is mérlegelni kell – private banking az MBH Bankkal
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom