Egy londoni székhelyű vállalat Alcarelle néven fejleszt szintetikus alkoholt, amely állítása szerint a tudatmódosító szer negatív mellékhatásai nélkül biztosítja a kellemes hatást.
A gamma-aminovajsav, vagyis GABA egy olyan neurotranszmitter, amely bizonyos jelek blokkolásával lassítja az agyat, így nyugtató hatást vált ki. Amikor az alkohol eléri az agyat, a GABA-receptorokhoz kötődik, és utánozza a vegyület hatását, ellazítja az embert, és melegségérzést kelt. De a folyamat során más neurotranszmitterek is keletkeznek, amelyek nemkívánatos mellékhatásokat, például gondolkodási és mozgási nehézségeket okoznak.
Az Alcarelle szintén a GABA-receptorokat célozza meg, lehetővé téve, hogy dopamin és szerotonin szabaduljon fel, de semmi más.
Az íztelen vegyületet alkoholmentes italokhoz lehet hozzáadni, de valódi alkohollal is keverhető.
A GABA Labs körülbelül 10 millió dollárt szeretne összegyűjteni, hogy 2026 közepéig teljesítse az amerikai élelmiszerbiztonsági teszteket, mielőtt az európai piacokra is bevezetnék.
A statisztikák szerint Amerikában csökken az alkoholfogyasztók száma, amely 1977-ben érte el a csúcsot, amikor a Gallup szerint az emberek 71 százaléka vallotta azt, hogy legalább alkalmanként iszik. 2021-ben már csak 63 százalék mondta ezt, a Z-generáció tagjai, vagyis az 1997 után születettek pedig állítólag még kevesebbet isznak, mint a millenniumiak.
Míg a másnaposságot a legtöbben talán inkább szenvedésként élik meg, van, akiben ez az állapot feléleszti a kreativitást: állítólag ennek köszönhetjük a világ legnépszerűbb brunch-fogását, de minden országnak megvannak a maga hagyományos ételei macskajaj esetére.
(Forrás: Fortune, képek: Getty Images)
alcarelle | alkohol | laboratórium | másnaposság | szintetikus
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!