Kiderült, mennyi alkoholt fogyasztanak valójában a magyarok: nem tartozunk az Unió nagyivói közé

A világ tíz legtöbbet ivó országa közül kilenc az EU-ban található, a kontinens lakói több alkoholt fogyasztanak, mint a világ bármely más részén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021-es európai egészségügyi jelentése szerint évente a 15 éves és annál idősebb korosztály fejenként átlagosan 9,5 liter tiszta alkoholt fogyaszt, ami körülbelül 190 liter sörnek, 80 liter bornak vagy 24 liter röviditalnak felel meg.

Az egy főre jutó teljes alkoholfogyasztás ugyanakkor 2000 és 2019 között 2,5 literrel (21 százalékkal) csökkent a kontinens 53 országában, amelyek közé Oroszországot is sorolják. Az emberek azonban továbbra sem vetik meg az alkoholt, különösen Nyugat-Európában.

2019-ben az Unió 15 éves vagy annál idősebb lakosságának 8,4 százaléka fogyasztott alkoholt minden nap, 28,8 százalékuk hetente, 22,8 százalékuk havonta, míg 26,2 százalékuk azt mondta, hogy soha nem iszik alkoholtartalmú italokat, vagy az elmúlt 12 hónapban nem fogyasztott.

A férfiak 13 százaléka, míg a nők 4,1 százaléka iszik naponta, hetente előbbiek 36,4, utóbbiak 21,7 százaléka emeli fel a poharat. A legnagyobb különbségek a nemek között Portugáliában vannak, ahol a férfiak 33,4, míg a nők 9,7 százaléka iszik naponta, de Spanyolországban is viszonylag nagy a szakadék 20,2 és 6,1 százalékkal.

2019-ben fejenként a legtöbb alkohol Csehországban fogyott (14,3 liter), majd Lettország (13,2), Moldova (12,9), Németország (12,8), Litvánia (12,8), Írország (12,7), Spanyolország (12,7), Bulgária (12,5), Luxemburg (12,4) és Románia (12,3) következett.

Magyarország a középmezőnyhöz tartozik, a huszenhetes lista tizenhatodik helyén áll Szlovákiával holtversenyben, Ausztria után és Ciprus előtt.

Az unióban a legkevesebb alkoholt az olaszok isszák (8 literrel), a WHO Európai Régióján belül pedig Tádzsikisztánban (0,9 liter), Azerbajdzsánban (1,0), Törökországban (1,8), Üzbegisztánban (2,6), Türkmenisztánban (3,1), Izraelben (4,4), Örményországban (4,7), Kazahsztánban (5), Albániában (6,8) és Észak-Macedóniában (6,4) fogy a legkevesebb a bódító italból.

Viszont azt érdemes megjegyezni, hogy ezen a listán a legtöbb ország lakossága (Észak-Macedónia, Örményország és Izrael kivételével) többségében muzulmán vallású, ami tiltja az alkoholfogyasztást. Az egész európai régiót tekintve Magyarország a huszadik helyen áll.

Az EU-n belül egyetlen olyan országot sem találunk, ahol az egy főre jutó éves fogyasztás kevesebb mint öt liter tiszta alkohol lenne,

és mindössze öt olyan ország van, ahol az egy főre jutó éves fogyasztás nem éri el a tíz litert: Olaszország (8), Málta (8,3), Horvátország (8,7), Svédország (9) és Hollandia (9,7).

Az Eurostat 2021-es felmérése szintén érdekes adalékokkal szolgál az alkoholhelyzethez, itt pedig pultosok mondják el, hogy milyen koktélokat nem szabad rendelni egy bárban.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

alkoholfogyasztás | WHO | Európa | európai unió | statisztika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom