A fényes oldala felfelé vagy lefelé legyen az alufóliának? – Ez a nagy kérdés. Mindenkinek megvannak a maga szokásai, így például a szendvicset mindig a fényes oldallal kifelé csomagolják, de ha valamit sütni kell, akkor a matt fele lesz kívül. De az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem tulajdonítunk ennek nagy jelentőséget. Kinek van igaza?
Az alufólia hasznos konyhai eszköz, hiszen
egyaránt használhatjuk az élelmiszerek melegítésénél, tárolásánál és fagyasztásánál.
Belecsomagolhatjuk a burgonyát, mielőtt parázsba tennénk, halat bugyolálhatunk bele sütés előtt, de a fagyasztóba is betehetjük a segítségével a megmaradt ételt.
Sok mindenre használhatjuk tehát, egy valamire azonban biztosan nem: mikrohullámú sütőbe nem tehetjük, hiszen az elektromágneses áramok hatására a fólia szikrázik, és tüzet okozhat.
Vajon mindegy, hogy a fólia melyik oldalát használjuk?
A tudomány azt állítja, hogy egyáltalán nem számít, hogy a fólia melyik fele van kívül és melyik belül, így az alufólia használatának nincs helyes vagy helytelen módja.
Azaz a fólia teljesítménye ugyanaz, bármelyik oldalt is használjuk.
Ha tapadásmentes fóliát veszünk, természetesen van különbség a két oldal között, hiszen a tapadásmentességet elősegítő bevonat csak az egyik oldalon van.
Ebben az esetben az élelmiszert a tapadásmentes felirattal rendelkező oldalra kell helyezni.
De akkor miért van az alufóliának fényes és matt oldala?
A fényes oldal a gyártás során jön létre akkor, ha két lapot egyszerre hengerelnek, majd ezeket később szétválasztják. A folyamat során a két belső felület matt marad, míg a két külső fényes lesz.
További konyhai trükkökre vagy kíváncsi? Ebben a cikkünkben eláruljuk, mit kell tenned ahhoz, hogy soha többé ne vásárolj fokhagymát, itt pedig arról olvashatsz, hogyan érdemes tárolnod a banánt ahhoz, hogy ne barnuljon meg.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)
alufólia | sütés | trükk | grillezés | tipp | konyhai trükk
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!