Ezekre kell odafigyelni egy hosszú repülőút előtt. És alatta.
Philip Gehrman, a Penn Sleep Center klinikai pszichológia docense mindjárt a késő esti felszállásra időzített utazást ajánlotta annak, aki pihenést tervez odafent, és arra buzdította az utasokat, hogy az út leghosszabb szakaszát a megszokott alvásidejükre időzítsék.
Gehrman a Washington Postnak elmondta, érdemes elkerülni a szokatlan órákban történő indulást, amely jó eséllyel megzavarja az alvást. Szerinte fontos szem előtt tartani a jól bejáratott alvási metódust.
Az éjszakai baglyoknak éjfél közeli indulást ajánl, mert így a célállomásra a szokásos ébredési időben érkezhetnek meg, míg a korán kelőknek a korábban induló és érkező járatokat javallott keresniük.
Az orvos azt is tanácsolta, hogy ne végezzünk magas intenzitású edzéseket közvetlenül a repülés előtt, mivel az endorfinok felpörgetik a szervezetet, és szabotálják az alvást.
Gehrman elmondta, hogy általánosságban alvás előtt körülbelül egy-másfél órával ajánlott kerülni a nehéz étkezést vagy a komolyabb intenzitású testmozgást, és mindez a repülőútra is érvényes. Akár a repülőtéren eszünk, akár még a felszállás előtt kapunk be pár falatot, nem érdemes fűszeres- és nehezen emészthető ételeket választani. A sovány húsok, a diófélék, a tejtermékek és az összetett szénhidrátok viszont javíthatják a pihenés esélyét.
Gehrman hozzátette: „Sokan mesélték már nekem, hogy legurítanak némi alkoholt a repülőn, ami segít nekik elaludni. Lehet, hogy valóban elalszanak, de az alvás valószínűleg rossz minőségű lesz”.
Egy pilóta elárulta, miket érdemes csinálni, ha félsz a repüléstől, ezt az öt másodperces biztonsági trükköt pdig minden utasnak tudnia kell, amikor felszáll a repülőre.
(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)
tanácsok | utazás | tippek | repülőút | szakértő
Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!