Aludnál a repülőn? Egy alvásszakértő elmondja, hogyan csináld

Ezekre kell odafigyelni egy hosszú repülőút előtt. És alatta.

Philip Gehrman, a Penn Sleep Center klinikai pszichológia docense mindjárt a késő esti felszállásra időzített utazást ajánlotta annak, aki pihenést tervez odafent, és arra buzdította az utasokat, hogy az út leghosszabb szakaszát a megszokott alvásidejükre időzítsék.

Gehrman a Washington Postnak elmondta, érdemes elkerülni a szokatlan órákban történő indulást, amely jó eséllyel megzavarja az alvást. Szerinte fontos szem előtt tartani a jól bejáratott alvási metódust.

Az éjszakai baglyoknak éjfél közeli indulást ajánl, mert így a célállomásra a szokásos ébredési időben érkezhetnek meg, míg a korán kelőknek a korábban induló és érkező járatokat javallott keresniük.

Az orvos azt is tanácsolta, hogy ne végezzünk magas intenzitású edzéseket közvetlenül a repülés előtt, mivel az endorfinok felpörgetik a szervezetet, és szabotálják az alvást.

Gehrman elmondta, hogy általánosságban alvás előtt körülbelül egy-másfél órával ajánlott kerülni a nehéz étkezést vagy a komolyabb intenzitású testmozgást, és mindez a repülőútra is érvényes. Akár a repülőtéren eszünk, akár még a felszállás előtt kapunk be pár falatot, nem érdemes fűszeres- és nehezen emészthető ételeket választani. A sovány húsok, a diófélék, a tejtermékek és az összetett szénhidrátok viszont javíthatják a pihenés esélyét.

Gehrman hozzátette: „Sokan mesélték már nekem, hogy legurítanak némi alkoholt a repülőn, ami segít nekik elaludni. Lehet, hogy valóban elalszanak, de az alvás valószínűleg rossz minőségű lesz”.

Egy pilóta elárulta, miket érdemes csinálni, ha félsz a repüléstől, ezt az öt másodperces biztonsági trükköt pdig minden utasnak tudnia kell, amikor felszáll a repülőre.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

tippek | repülés | alvás | repülőút | utazás

FOLYTASD EZZEL

Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is

Izland még vulkán nélkül is olyan, mint semmi más a Föld nevű bolygón

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom