Close
Megcsillant a remény, talán mégis látjuk újra repülni a háborúban megsemmisült, legendás gépet

Megcsillant a remény, talán mégis látjuk újra repülni a háborúban megsemmisült, legendás gépet

A világ legnagyobb repülőgépe volt az An–225 Mrija, amely az ukrajnai háborúban semmisült meg, amíg karbantartásra várt a hosztomeli repülőtéren.

A teherszállítót az 1980-as években az akkor még szovjet Antonov tervezőiroda fejlesztette ki Kijevben, és hatszáznegyven tonnás maximális felszálló tömegével 2022-ben is a világ legnehezebb repülőgépe volt, amellyel akár kétszázötven tonnányi rakományt is lehetett szállítani.

A repülőgépet eredetileg a szovjet űrprogramok kiszolgálására építették,

első útján 1989-ben egy Buran űrrepülőgépet szállított Moszkva mellől a kazahsztáni Bajkonurba. Nem sokkal ezután hosszú pihenőre kényszerült, majd 2002-ben kapcsolódott be újra a vérkeringésbe, ekkor már kereskedelmi funkcióban: száznyolcvanhét tonna élelmiszert szállított Stuttgartból Ománba az ott állomásozó amerikai csapatoknak. A gépet ezután is gyakran vette igénybe az Egyesült Államok és a NATO katonai missziók ellátására.

A gép megsemmisülését az egész repülős társadalom gyászolta, a minap azonban

az Antonov cég Facebook-oldala reménykeltő üzenetet tett közzé,

amelyben a légi közlekedési közösség mellett “a civilizált világ minden, nem közömbös emberét” is megszólítja. Eszerint a nehéz idők ellenére úgy gondolják, hogy meg kell előzni a legendás repülőgépnek, a modernitás egyik szimbólumának a visszafordíthatatlan elvesztését, és el kell kezdeni az AN-225-ös újjáélesztését.

Ehhez pedig szinte minden lehetőség adott a formatervektől kezdve a tudományos és technikai dokumentációig, nem beszélve az Antonov-csapat elszántságáról. Mint a posztból kiderül, csak a szükséges pénz hiányzik, amit most közösségi finanszírozásból próbálnak előteremteni. Ennek érdekében nemzetközi alapot hoztak létre, melynek részletei szintén megtalálhatók a posztban.

A cég azért is reméli, hogy az akció sikeres lesz, mert, mint írja, az AN-225 nemcsak az Antonov, hanem az egész világ büszkesége.

A háború sok területet érinthet a légi közlekedéstől kezdve akár egészen az albérletárakig. Ugyanakkor a szolidaritás kifejezésére is számos ötlet születik.

(Forrás: The Aviationist, Wikipédia, képek: Wikimédia Commons, Pixabay)

ukrajna | AN-225 | Antonov | Mrija

FOLYTASD EZZEL

Döbbenetesen hideg van Amerikában, évszázados rekordok is megdőltek

A thaiföldi vasút aranykorába repítenek ezek a vagonokból készült luxuslakosztályok

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram