Hat különleges sósvízi szentély a világ minden tájáról, melynek története van

Chris Romer-Lee brit építész régóta érdeklődik a szabadtéri úszáshoz kapcsolódó építészet iránt, olyannyira, hogy könyvet is írt a világ legérdekesebb árapálymedencéiről, amelyek dagálykor töltődnek fel tengervízzel.

Sea pools: 66 saltwater sanctuaries from around the world (Tengeri medencék: 66 sósvízi szentély a világ minden tájáról) című könyvében "ezeket a gyakran figyelmen kívül hagyott tengerparti struktúrákat“ akarta a középpontba állítani, amelyek biztonságos hozzáférést biztosítanak a tengerhez azoknak is, akik a nyílt vízben nem tudnak vagy nem akarnak fürödni. A Dezeen oldalán ezek közül mutat be hatot.

Langstrand, Namíbia

A Johan van Papendorp által tervezett, 1987-ben épült, Langstrand üdülővárosában található medence a levegőből egy rég elfeledett Star Wars-helyszínre emlékeztet. Az aranyszínű homokon táncoló, asztrológiai ihletésű ívek és diagonálisok az ország születéséhez kapcsolódnak, bár az üdülőhely sosem futott fel igazán, és most a medence kissé elhagyatott hatást kelt.

Emerald Gate, Dinard, Franciaország

1928-ban Franck Bailly vállalkozó építtette a medencét, melynek kitűnő mérnöki és tervezési munkája jóval túlmutat önmagán, hogy mindenki hozzáférhessen a vízhez. Az 1930-as években nagy népszerűségre tett szert az angol és amerikai előkelőségek körében.

Wylie‘s Baths, Sydney, Ausztrália

Az Ausztrália kultúrtörténetében mélyen gyökerező Wylie's az egyik legszebb árapálymedence Ausztráliában, és talán a világon is, a hely az őslakos nők egyik fontos rituális helyszíne volt.

Porto Moniz, Madeira, Portugália

A part természetes láva medencéit összekötő, fehér betonból készült kígyózó ívek, melyek a közép-európai modernizmust idézik,

a Salazar-diktatúra alatt épültek, a feltételezések szerint a város közmunkára kötelezett polgárok jóvoltából.

Mousehole Rock Pool, Cornwall, Egyesült Királyság

A teljes egészében a helyiek által tervezett és kivitelezett medence több mint ötven éve biztosít a település gyermekeinek biztonságos úszkálást, és jól illusztrálja az árapálymedencék társadalmi hasznát.

Strandfontein, Dél-Afrika

A szintén fokvárosi Monwabisi mellett ez a legnagyobb árapálymedence a világon, a Vaughn Burns építész által tervezett építmény viszont baljós múltat rejt: az apartheid idején a Cape Flatsből áttelepített lakosságnak készült, ráadásul a partszakasz domborzati viszonyait is veszélyeztette elkészülése idején.

Így néznek ki a világ legmenőbb medencéi, amikben felejthetetlen élmény a csobbanás, ezek pedig a legjobbak, amelyeket szállodákban találhatunk.

(Forrás: Dezeen, képek: Getty Images, Unsplash)

árapálymedence | nagy sztori | medence | tengerpart | tenger

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom