Mennyire szállnak el idén az árak a Balatonnál?

A Balaton minden hosszú hétvégén az egyik legnépszerűbb úti célnak bizonyul, és sokan tervezik ide a nyaralást is, vagy legalább annak egy részét. Nem csoda, ha az árak is folyamatosan emelkednek. Vagy mégsem mindenhol?

Úgy tűnik, egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy többet költsenek. Ezt mutatja, hogy, mint a Helló Vidék cikkéből kiderül, egyre népszerűbb időtöltés a vitorlázás. A lap a Magyar Vitorlás Szövetséggel készített interjút, amelyből kiderül többek között, hogy aranykorát éli a balatoni szólóvitorlázás.

A vitorlázók becsült száma mára eléri a 35 ezer főt, a balatoni kikötőkben pedig mintegy tízezer vitorlás hajó található. A Balatononra jellemző hajók mérete is egyre nagyobb, mára egyre több a negyven láb feletti vitorlás kishajó.

Mindennek fényében nem meglepő, hogy a kikötőhelyi díjak öt év alatt közel a duplájukra emelkedtek, de ebben a rezsidíjak emelkedése is közrejátszik.

Amennyiben a hajó befogadóképességével megegyező létszámú legénység vitorlázik egy bérelt hajón, akkor fejenként, naponta körülbelül tízezer forintnál kezdődnek az árak.

Persze sokan vannak a visszafogottabban költekezők is, akik elsősorban az alapköltségekkel, a szállással és étkezéssel kalkulálnak. A szállásárak terén egyelőre nem látható jelentős változás tavalyhoz képest. A Szallas.hu adatai szerint 2023-ban az egy főre jutó átlagos foglalási ár éjszakánként 13 ezer forint volt, ami tizenhét százalékos emelkedést jelent 2022-höz viszonyítva. Húsvétra ugyanakkor egy vendégnek éjszakánként átlagosan 12 824 forintba kerül a szállás, vagyis még nem történt jelentős áremelés.

Ha a várakozásoknak megfelelően marad a négy-öt százalékos infláció, akkor nagyon emelésre talán már nem is kell számítanunk.

A fagyi viszont, ami 550 forintos átlagárával most sem olcsó műfaj, tovább drágulhat, elsősorban az alapanyagköltségek növekedése miatt. A Pénzcentrumnak nyilatkozó Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint mégis vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont, akik pedig emelni kényszerülnek, azok tíz-tizenöt százalékos árkorrekciót terveznek.

Mint elmondta, a frekventáltabb helyeken hatszáz-hatszázötven forint körül várható egy gombóc fagylalt ára, de biztosan sokan fogják ötszáz és hatszáz között kínálni idén is a jeges édességet. A sütemények ára ennél már borsosabb, átlagosan ezer és ezerötszáz forint között mozog a legtöbb helyen, de talán ebben nagyobb különbség tapasztalható az elhelyezkedéstől és az üzletpolitikáktól függően.

Ha már túl megszokottnak érzed a hazai ízeket, mutatunk néhány egészen menő fagyikülönlegességet.

(Forrás: Helló Vidék, Pénzcentrum, képek: Getty Images)

 

 

belföld | balaton | 2024 | utazás | árak

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom