Mennyire szállnak el idén az árak a Balatonnál?

A Balaton minden hosszú hétvégén az egyik legnépszerűbb úti célnak bizonyul, és sokan tervezik ide a nyaralást is, vagy legalább annak egy részét. Nem csoda, ha az árak is folyamatosan emelkednek. Vagy mégsem mindenhol?

Úgy tűnik, egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy többet költsenek. Ezt mutatja, hogy, mint a Helló Vidék cikkéből kiderül, egyre népszerűbb időtöltés a vitorlázás. A lap a Magyar Vitorlás Szövetséggel készített interjút, amelyből kiderül többek között, hogy aranykorát éli a balatoni szólóvitorlázás.

A vitorlázók becsült száma mára eléri a 35 ezer főt, a balatoni kikötőkben pedig mintegy tízezer vitorlás hajó található. A Balatononra jellemző hajók mérete is egyre nagyobb, mára egyre több a negyven láb feletti vitorlás kishajó.

Mindennek fényében nem meglepő, hogy a kikötőhelyi díjak öt év alatt közel a duplájukra emelkedtek, de ebben a rezsidíjak emelkedése is közrejátszik.

Amennyiben a hajó befogadóképességével megegyező létszámú legénység vitorlázik egy bérelt hajón, akkor fejenként, naponta körülbelül tízezer forintnál kezdődnek az árak.

Persze sokan vannak a visszafogottabban költekezők is, akik elsősorban az alapköltségekkel, a szállással és étkezéssel kalkulálnak. A szállásárak terén egyelőre nem látható jelentős változás tavalyhoz képest. A Szallas.hu adatai szerint 2023-ban az egy főre jutó átlagos foglalási ár éjszakánként 13 ezer forint volt, ami tizenhét százalékos emelkedést jelent 2022-höz viszonyítva. Húsvétra ugyanakkor egy vendégnek éjszakánként átlagosan 12 824 forintba kerül a szállás, vagyis még nem történt jelentős áremelés.

Ha a várakozásoknak megfelelően marad a négy-öt százalékos infláció, akkor nagyon emelésre talán már nem is kell számítanunk.

A fagyi viszont, ami 550 forintos átlagárával most sem olcsó műfaj, tovább drágulhat, elsősorban az alapanyagköltségek növekedése miatt. A Pénzcentrumnak nyilatkozó Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint mégis vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont, akik pedig emelni kényszerülnek, azok tíz-tizenöt százalékos árkorrekciót terveznek.

Mint elmondta, a frekventáltabb helyeken hatszáz-hatszázötven forint körül várható egy gombóc fagylalt ára, de biztosan sokan fogják ötszáz és hatszáz között kínálni idén is a jeges édességet. A sütemények ára ennél már borsosabb, átlagosan ezer és ezerötszáz forint között mozog a legtöbb helyen, de talán ebben nagyobb különbség tapasztalható az elhelyezkedéstől és az üzletpolitikáktól függően.

Ha már túl megszokottnak érzed a hazai ízeket, mutatunk néhány egészen menő fagyikülönlegességet.

(Forrás: Helló Vidék, Pénzcentrum, képek: Getty Images)

 

 

balaton | utazás | 2024 | belföld | árak

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom