Close
Ezt a hat dolgot feltétlenül tedd meg, mielőtt külföldön használod a bankkártyádat

Ezt a hat dolgot feltétlenül tedd meg, mielőtt külföldön használod a bankkártyádat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyakorlati tanácsokat és hasznos tippeket oszt meg arról, hogy hogyan használjuk a bankkártyánkat a nyaraláson, és mire figyeljünk a valutaváltásnál.

Külföldön a készpénzhez képest biztonságosabb megoldás lehet a bankkártya, de kisebb összeget érdemes készpénzben is magunkkal vinni. Ezeket az óvintézkedéseket pedig érdemes megtennünk még azelőtt, hogy útnak indulnánk:

  • Ellenőrizzük, hogy a bankunk ügyfélszolgálati telefonszáma el van-e mentve a telefonunkba, hogy bármely probléma esetén azonnal segítséget tudjunk kérni (célszerű a telefonos ügyfélazonosító kódunknak is utánanéznünk)!
  •  Érdemes jeleznünk az ügyfélszolgálatnak, hogy a kártyát külföldön szeretnénk használni, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer, szokatlan helyről észlelve tranzakciót, letiltsa a kártyát.
  •  Gondoljuk végig, hogy a kártyánkon és bankszámlánkon beállított költési limitek megfelelnek-e a céljainknak (a napi pénzigényt figyelembe véve, mérsékelve a visszaélés kockázatát)!
  •  Tájékozódjunk az ATM-es készpénzfelvétel költségéről a kártya kibocsátójánál az adott ország vonatkozásában!
  •  A térképen előre kereshetünk olyan automatákat, bankfiókokat, amelyek segítségével szükség esetén készpénzt vehetünk fel.
  •  Érdemes utánanéznünk a bankkártyaszerződésben vagy a bank ügyfélszolgálatánál, hogy a kártyánkhoz tudunk-e kedvezményes feltételekkel utasbiztosítást kötni, mert ezzel pénzt takaríthatunk meg.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy fontos tájékozódni az utazás helyének kártyaelfogadási szokásairól, illetve a bankkártyaműveletekhez kapcsolódó átváltási árfolyamokról, egyéb költségekről, díjakról.

A legtöbb országban – Magyarországhoz hasonlóan – a kártyás fizetés díjmentes, azonban a készpénzfelvételnek a magyarországinál általában magasabb a költsége.

Fizetésnél, készpénzfelvételnél az ügyletek összegét először euróban vagy amerikai dollárban terhelik tovább. Ha a kártyához forintszámla kapcsolódik, akkor a hazai bank ezután egy előre meghatározott árfolyamon átváltja a kártyatársaság által küldött összeget forintra.

Ha nem az Egyesült Államokban vagy az euróövezetben nyaralunk, akkor két átváltás is történhet. Külföldi tranzakcióknál ugyanakkor lehetőség van úgynevezett helyszíni átváltásra, ha a terminál vagy ATM felkínál ilyet. Ez azt jelenti, hogy az üzletet forint alapon végezhetjük el, és látjuk a számlánkról levonandó forintösszeget.

E szolgáltatás azonban jellemzően többletköltséggel jár, mert a számított árfolyam kedvezőtlenebb a fogyasztónak, illetve az üzemeltetést végző külföldi szolgáltató is díjat számíthat fel. A helyszíni átváltással kalkulált forintösszeget nem kötelező elfogadni: minden esetben dönthetünk úgy ( e választási lehetőséget a szolgáltatóknak a kijelzőn is jól láthatóan meg kell jeleníteniük), hogy a vásárlás vagy készpénzfelvétel ellenértékét az adott ország helyi pénzében fizetjük ki. Ekkor a tranzakció forintra átszámítása és bankszámlára terhelése a – jellemzően kedvezőbb árfolyamú – „hagyományos” kártyatársasági és banki átváltással történik.

Kiderült, hogy a magyarok inkább optimisták vagy pesszimisták-e a pénzügyeiket illetően, de akárhogy is, valószínűleg sokan vannak, akik nem utasítanák el a lehetőséget, hogy pénzt spóroljanak a nyaraláson anélkül, hogy az élmény veszélybe kerülne. Íme, egy lista tíz könnyedén megvalósítható módszerről.

(Forrás: MTI, MNB, képek: Unsplash)

 

nyaralás | fizetés | mnb | atm | külföld

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram