Close
Így spórolhatsz pénzt a következő utazásodon

Így spórolhatsz pénzt a következő utazásodon

Mindannyian tudjuk, hogy nehéz idők jönnek, sőt, már meg is jöttek. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy le kellene mondanunk a recesszió idején luxusnak számító külföldi utazásról. Számos módja van annak, hogy pénzt spóroljunk ilyenkor anélkül, hogy az élmény veszélybe kerülne. Íme, egy lista tíz könnyedén megvalósítható módszerről.

Készítsünk költségvetést

Az első lépés. Költségvetés nélkül ugyanis észrevétlenül sok pénz kifolyhat a zsebünkből. Miután kiválasztottuk az úti célt, rögtön kutassuk fel, pontosan mennyi pénzre lesz szükségünk ahhoz, hogy teljes mértékben élvezhessük az adott helyet.

Nézzünk utána, melyik szolgáltatás mennyibe kerül, hol érdemes enni stb.  Állítsunk fel egy reális költségvetést, hogy végig a kereten belül maradjunk. A napi kiadások nyilvántartása szintén elengedhetetlen.

Utazzunk szezonon kívül

Egyes helyeken karácsonykor, húsvétkor, hálaadáskor vagy szilveszterkor a legdrágábbak repjegyek, ezért ajánlott inkább elő-vagy utószezonban gépre pattanni. Ehhez ugyan rugalmasnak kell lenni a dátumokat illetően és figyelni az akciókat.

Használjuk a tömegközlekedést

Ár-érték arányban a legjobb, de megfontolandó alkalmanként a kerékpár bérlése is.

Amikor csak lehetséges, próbáljunk meg gyalogolni – ennek ugye több pozitív hozadéka is van.

Vigyünk magunkkal vizes palackot

Ha naponta többször is be kell ugrani a boltba egy üveg vízért, egy idő után már sokba fog kerülni. Egy újratölthető palackkal ugyan nem spórolunk meg vagyonokat, de azért jelentős összegről lehet szó.

Foglaljunk olyan szobát, amihez konyha is tartozik

Leginkább a hosszabb időre tervezett ott tartózkodásánál előnyös.

Egy konyhával rendelkező szoba segíthet az étkezésre szánt költségek csökkentésében, ráadásul az ilyen apartmanok sokszor olcsóbbak is a szállodáknál.

Koncentráljunk az ingyenes látnivalókra

Világszerte rengeteg híres attrakciót élvezhetünk ingyenesen. Ügyeljünk az díjmentes látnivalók maximalizálására és a belépős helyek redukálására.

Nyilván akadnak kihagyhatatlan, ám fizetős látnivalók, úgyhogy a kulcs ebben az esetben a kettő közötti egyensúly megtalálása lehet.

Étkezzünk ott, ahol a helyiek

Nemcsak az árak barátibbak, mint a menőnek kikiáltott éttermekben, hanem lehetőséget kapunk arra is, hogy megismerjük az adott város vagy vidék helyi konyháját.

Az ATM-et hanyagoljuk, ha lehet

Bár a bankok előre meghatározott költségeket számítanak fel, egy külföldön történő  készpénzfelvétel vagy egyéb tranzakció jelentős pluszköltségekkel járhat.

Próbáljuk meg elkerülni ezeket a helyzeteket és olyan hitelkártyát választani, melyeknél nincs tranzakciós díj.

Ismerkedjünk meg a helyiekkel

A kapcsolatteremtés mindig ajánlott. Egy segítőkész helyi lakos nyilván jobban ismeri a városát, tud ajánlani extra látnivalót, szép szállodát vagy kiemelkedően jó éttermet.

Kössünk utasbiztosítást

Bár pluszkiadással jár, de baleset esetén előnyös lehet. Felkészít a vészhelyzetekre, és ha ne adj’ isten valami történik, nem kell horrorösszeget fizetni az orvosi ellátásért.

Utazás során sosem várjuk a balszerencsét, a kellemetlen helyzetek azonban gyakran szembejöhetnek. Ilyenkor lehetnek hasznosak ezek a kvalitások, amelyek szélsőséges esetben akár életmentők is lehetnek.

(Forrás: Traveldailynews, fotók: Getty Images, Unsplash)

utazás | spórolás | tippek | külföld

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram