Heteken belül komoly veszélyhelyzet állhat elő a magyarok egyik kedvenc úti célján

Katalónia eddig még soha nem látott aszálytól szenved. A mintegy hatmillió embert, köztük Spanyolország második legnagyobb városának, Barcelonának a lakosait kiszolgáló víztározókban a víz mindössze a kapacitás tizennyolc százalékán áll, ezért szerdától a korábbinál szigorúbb vízkorlátozások léptek életbe.

A szakértők szerint az aszály a Katalóniában tapasztalható egyre melegebb és szárazabb időjárás miatt alakult ki. A spanyolországi víztározók egyébként összességükben negyvenhárom százalékon állnak.

A katalóniai Sau víztározó - illusztráció

Barcelona már eddig is Európa legnagyobb sótalanító üzemére támaszkodott ivóvízellátás céljából, emellett egy szennyvízkezelő és -tisztító üzem segítségével pótolták a kutakból és folyókból érkező, egyre csökkenő mennyiségű vizet.

A régióban az aszály miatt vészhelyzet előtti készültséget rendeltek el, és vízkorlátozást vezettek be. Eszerint naponta fejenként kétszázharminc liter helyett kétszáztíz literben maximálták a vízfogyasztást. Ez pedig nemcsak a személyes használatot foglalja magában, hanem az egyes önkormányzatok szolgáltatásait is.

A katalán vízügyi hivatal szerint egy átlagember Katalóniában naponta körülbelül 116 litert fogyaszt háztartási célokra.

Az önkormányzatoknak mostantól tilos ivóvizet használni utcai takarításra vagy a gyep locsolására, az iparban és a mezőgazdaságban felhasználható vízmennyiség határértékeit ugyanakkor megemelték.

Ha a vízkészletek a kapacitás tizehat százaléka alá csökkennének, akkor Katalóniában aszály miatti veszélyhelyzetet hirdetnek, a személyenkénti vízmennyiséget pedig kétszáz literben korlátozzák, de ez százhatvan literre is csökkenhet. A mezőgazdasági öntözéshez ebben az esetben már előzetes engedély szükséges. Ha a helyzet tovább romlik, akkor Barcelonába teherhajókon kell szállítani a vizet. 2008-ban volt már példa erre az intézkedésre, amely rendkívül költséges.

A kutatók szerint jóval hosszabb lett a spanyol nyár az elmúlt évtizedek alatt, az aszály pedig a Katalóniával szomszédos francia megyében is érezhető, ahol szintén radikális lépéseket kellett tenni.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

víz | vízhiány | katalónia | barcelona | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom