Európa egyik legkülönlegesebbje, mégis alig ismerjük a baszk konyhát

Ha ízekben gazdag, lendületes, fűszeres, ugyanakkor megnyugtató és egészséges ételeket ennél, a tradicionális baszk konyha fogásaiért rajongani fogsz.

Baszkföld gasztronómiáját két tényező határozza meg: a tengerpart és a vidék. A baszk konyha esszenciáját ugyanis

a tradíciók, az egészséges, friss tenger gyümölcsei és a szívből jövő főzés öröme adja.

Ha azonban mélyebben beleásunk az észak-spanyolországi régió sajátosságaiba, a francia és a spanyol konyhák fúziójára is rábukkanhatunk mind az alapanyagokat, mind pedig a főzéstechnológiát illetően. A végeredmény mindenképpen egy olyan egyedülálló, hagyományos konyha, amely egész Európában egyedi.

Bacalao a la Vizcaina

A baszk gasztronómia alapját a tenger gyümölcsei adják, melyek elsődleges fehérjeforrások is a régióban. Nincs olyan étterem, amelynek az étlapján ne jelennének meg változatos formában a halak és a kagylók, a legtöbb helyen pedig a tőkehalból készült Bacalao al la Vizcainát is megkóstolhatjuk. Különlegessége az úgynevezett vizcaina szósz, amely

choricero paprikából, lilahagymából, fokhagymából és paradicsomból készül, amit aztán az előzetesen tökéletesre sütött halra öntenek.

Tigres

A Tigres egy másik hagyományos baszk étel, ami tulajdonképpen rántott kagylókat takar. Gyakorlatilag panírozást követően megsütik a kagylókat, mellé pedig gyakran szardellás paradicsomos szószt is tálalnak. A fogás tökéletes előétel, amely

egycsapásra életre kelti az addig pihenő ízlelőbimbókat.

Angulas

Az angula, vagyis a bébi angolna, Baszkföldön igazi kuriózumnak számít, nem csoda, hogy gyakran

Észak-Spanyolország kaviárjaként is emlegetik.

Az ételt végtelenül egyszerűen készítik, csupán fokhagymára és olajra van szükség hozzá. Az alapanyag azonban elképesztően drága, így különleges alkalmakra tartogatják.

Ajoarriero

A tőkehal ebben a fogásban is központi szerepet kap, ezúttal azonban

felkockázva, pörköltszerűen készítik el, hagyományosan cserépedényben tálalják.

A tőkehalat piros- és zöldpaprikával, hagymával, fokhagymával, paradicsommal, burgonyával és csípős paprikával főzik össze. Az étel élénk vörös színe és fűszerezettsége egyedülálló, méltán népszerű a Baszkföldre látogatók körében.

Bacalao al Pil-Pil

A Bacalao al Pil-Pil tradicionális baszk fogás, aminek az elkészítése hosszú időt vesz igénybe. A hangsúly érdekes módon azon a hallén van, amelyet leredukálva fantasztikus szószt készítenek. Ismét a tőkehal a főszereplője az ételnek, és egyszerűen olívaolajban, fokhagymával és paprikával főzik meg. A folyamat felszabadítja a hal természetes zselatinját, amelyet aztán a szószban használnak fel.

A mártás is egyszerű ízeket tartalmaz, hiszen csak fokhagyma, olívaolaj és csili paprika kell hozzá.

A szószt a halból származó zselatin emulgeálja, végül egy sűrű, krémes mártást kapunk, amely tökéletesen kiegészíti a tőkehalat.

Baszkföldön desszertekből sincs hiány, ráadásul a legnépszerűbb édességet otthon is könnyedén elkészíthetjük. Szintén egyszerű a spanyolok rizses húsának, azaz a paellának a receptje, amelyet elkészíthetünk csirkés, garnélás és vegán változatban is.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty)

baszk baszk konyha | Baszkföld | nagy sztori | baszk fogás

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Csábító a magas a kamat, de mást is mérlegelni kell – private banking az MBH Bankkal
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom