Close
Így születik majd újjá Berlin régi reptere

Így születik majd újjá Berlin régi reptere

A berlini Tegelen 2020-ban állt le a forgalom, és az azóta eltelt nem túl sok időben már számtalan új funkcióban kipróbálták a kiszolgált légikikötőt a minigolfpályától kezdve a menekülteket befogadó központig. Most azonban úgy tűnik, a repülőtér búcsút int az átmenetiségnek.

A Tegel Projekt keretében futurisztikus lakóparkként és kutatási központként születik újjá a terület. A legimpozánsabb vállalást egy hatalmas, ötezer lakásos övezet képezi, amely tízezer embernek adhat otthont. A Schumacher Quartier névre keresztelt negyedben parkok, iskolák, üzletek és játszóterek is lesznek, háttérben a Tegel híres főépületével és irányítótornyával.

A lakóparkot úgy tervezték, hogy a gyalogosok és biciklisek prioritást élvezzenek az autósokkal szemben,

és a negyed minden egyes része gyalog vagy kerékpáron is könnyen megközelíthető legyen. A közeli kutatási központ építkezéseihez kapcsolódva a lakóövezet is a legmodernebb, szén-dioxid-semleges építési technológiákkal készül.

A Tegel más részeit a tervek szerint ipari parkká és kutatási területté alakítják át The Urban Tech Republic néven. Ott mintegy ezer, kisebb-nagyobb vállalkozást kap majd helyet, és a Berliner Hochschule für Technik egyetem kampusza is odaköltözik.

Az első fázis 2027-re készül el, a projekt pedig a tervek szerint a 2030-as évek közepére készül el. Egyelőre viszont a Tegel továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, és vezetett túrákra is lehet jelentkezni. A Tegel Projektről pedig itt találhatók bővebb információk.

A múlt repterei is számos érdekességet tartogatnak, de arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyenek lesznek a jövő légikikötői. Addig is megnézhetjük, hogy jelenleg melyek a világon a legjobbak.

(Forrás: TimeOut, képek: Tegel Projekt GmbH/TimeOut)

 

lakópark | berlin | repülőtér | tegel

FOLYTASD EZZEL

Légiutas-kísérők elárulták, mik azok, amiket semmiképp sem szabad enni és inni a repülőn

Uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra az erdélyi település belvárosát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram