Minden válságot kibírt a római legenda, de a vírus hetven év után nyugdíjba küldte

Közel hét évtizedet dolgozott a szakmában, túlélte Olaszország legzűrösebb gazdasági és politikai időszakait, de a koronavírussal már nem bírt. A nyolcvan esztendős római fodrász, Luigi Pinzo története.

Pinzo tizenkét évesen már fodrászüzletben dolgozott, bár akkori feladatai kimerültek a padló felseprésében és a vendégek kabátjainak tisztításában. 1977-ben aztán egy menő római környéken megnyitotta első saját üzletét, amely a hosszú évek alatt kialakult állandó ügyfélkörének köszönhetően szinte virágzott – egészen idén februárig. A fertőzéstől tartva egyre inkább elmaradoztak már a vendégek.

"Az emberek otthon maradnak, én pedig sokkal kevesebbet dolgozom. Félnek. A korom miatt én is aggódom, hogy bármelyik pillanatban elkaphatom a vírust" – nyilatkozta védjegyének számító limezöld dzsekijében Luigi Pinzo.

Az olasz fővárosban működő üzletek közel negyven százalékát zárta be a koronavírus, köztük az általa alapított, Luigi néven ismert kis fodrászatot, ahol mindössze három bőrszék várja a vendégeket. A falon egy nem akármilyen elismerés díszeleg: karrierje előtti tisztelgésként 1993-ban a köztársaság lovagjává választották Luigi Pinzót. Ez az olasz állam egyik legmagasabb rangú kitüntetése.

"Nem ismerek más római borbélyt, akik hatvannyolc éve a szakmában lenne" – mondja.

Még gyermekként kezdett dolgozni Olaszország középső vidékén, mielőtt tizenhat éves korában Rómába költözött. Mindig nagyon ambiciózus volt, a fejlődésre törekedett. Abban az időben, amikor belevágott az üzletbe, a mesterség elsajátítása hosszú gyakorlati időt vett igénybe, a frizurák elkészítéséhez kizárólag ollót használt.

Szerinte manapság ez teljesen kiveszett, hiszen egyre-másra nyílnak a hajvágó szalonok, ahol egy rövid betanítás után leginkább elektromos készülékkel dolgoznak a fodrászok.

"A szakma elvesztette a lelkét. Gépiessé vált" – mondja a mester. "Amikor bejön hozzám egy ügyfél, alaposan megvizsgálom az öltözékét, tanulmányozom, hogy kidolgozzam számára a lehető legmegfelelőbb frizurát. Ez valamilyen szinten művészet, de sajnos kihalófélben van."

Pinzo a részletekre való odafigyelés miatt lett Róma legendás borbélya. Amikor elterjedt a híre, hogy bezárja az üzletét, az ügyfelek valósággal megrohamozták a Luigit. Még egy utolsó hajvágásra.

Ez is érdekelhet:

Az ukrán Kult borít mindent, amit a borbélyságokról gondoltunk

A Sivak & Partners ukrán tervezőirodára érdemes lesz odafigyelni. Most éppen egy férfihajvágó-szalont adtak át, ami szakít mindennel, amit eddig ezekről az üzletekről gondoltunk.

(Forrás: Reuters, fotók: Pixabay, Unslpash)

Luigi | fodrász | róma | olaszország | Pinzo

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom