Évtizedek óta nem lehetett ilyet látni a magyar vendéglátásban

Komoly bezárási hullámnak esett áldozatul a magyar vendéglátás.

Mint a KSH adataiból kiderült, 2010 óta 2022 végén csökkent először 40 ezer alá a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma az országban. Amióta a statisztikai hivatal a jelenlegi módszertannal közli az adatokat, nem volt még ilyen kevés kereskedelmi vendéglátóhely Magyarországon.

2021 végéhez képest 1445 üzlet tűnt el a statisztikából, ami az összes kereskedelmi vendéglátóegység 3,5 százaléka.

Az egy év alatt bezárt egységek 53,1 százaléka úgynevezett italüzlet, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely volt, 42,3 százaléka étterem, büfé vagy gyorsétterem kategóriába tartozott, a maradék pedig cukrászda volt.

Ez azt jelenti, hogy egy év alatt a hazai éttermek, büfék mintegy 2,57 százaléka húzta le a rolót, a cukrászdák 1,67 százaléka tűnt el, míg italüzlet-kávézó-szórakozóhely kategóriában tavaly év végén 5,73 százalékkal működött kevesebb egység, mint egy évvel korábban.

Sok vendéglátós helyzetén az sem segített, hogy 2022-ben összességében 22,4 százalékkal volt magasabb a forgalom az előző évinél, mert közben a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek, és a legnagyobb mértékben épp az élelmiszerek drágultak, 26 százalékkal, ehhez pedig megemelkedett rezsiköltségek társultak.

2021-hez képest a forgalom összetétele is átalakult, 2022-ben kevesebbet ettek a vendégek, inkább az alkoholos és alkoholmentes italok irányába valamint a kávé felé tolódott el a fogyasztás.

Szintén bezár ez a különleges vízű magyar fürdő, és a világ legjobb étterme sem fogad már sokáig vendégeket.

(Forrás: Pénzcentrum, képek: Unsplash)

vendéglátás | vendéglátóhely | bezárás | magyar

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom