Félsz a repüléstől? Ezeket a tényeket látva többé már aligha fogsz

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legújabb kutatása szerint soha nem volt még ilyen biztonságos a repülés Európában.

A globális légi közlekedésről szóló 2023. évi jelentés adatai azt mutatják, hogy csak Európában az "összes baleset" aránya a 2022. évi 0,98 baleset/millió repülésről 2023-ban 0,48 baleset/millió repülésre javult. Ez a statisztika pedig jelentősen jobb, mint a kontinens öt éves átlaga, amely szerint 0,77 baleset jut egymillió repülésre.

Európában 2018 óta egészen pontosan nulla a halálos kimenetellel járó légi szerencsétlenségek kockázata. Érdekes módon a regisztrált esetek legnagyobb hányada a futóművek összeomlása miatt következett be, ami akkor fordul elő, ha a repülőgép mechanikája nem megfelelően működik.

Az AITA szerint a légi közlekedés világszerte továbbra is látványos előrelépéseket tesz a biztonság érdekében, Európa pedig az egyik legbiztonságosabb régió.

Valójában a legtöbb területen javult a légibalesetek aránya 2022-hez képest – Észak-Amerika és az ázsiai és csendes-óceáni térség kivételével. Tavaly Ázsia és a csendes-óceáni térségben, egészen pontosan Nepálban történt súlyos légikatasztrófa, ami 72 halálos áldozatot követelt. Észak-Amerikában nem jegyeztek fel ilyen jellegű légi szerencsétlenséget, de az "összes baleset" aránya a 2022. évi 0,53/millióról 1,14-re emelkedett.

2023-ban mintegy 37 millió alkalommal emelkedett az égbe – sugárhajtású és turbólégcsavaros – légi jármű, ami 17 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A globális ágazatot tekintve az összes baleset aránya 0,80/millió volt – ez azt jelenti, hogy 1,26 millió repülésre jutott egy baleset. Ez nem csak javulás a 2022-es 1,30-hoz képest, hanem az elmúlt több mint egy évtized legjobb mutatója. Statisztikailag tehát egy embernek 103 239 évig kellene minden nap repülővel utaznia ahhoz, hogy halálos kimenetelű légibalesetet szenvedjen.

Mindannyian ismerjük a repülésre érvényes nyilvánvaló normákat, azaz például ne dohányozzunk a fedélzeten, ne rúgjunk be és ne viselkedjünk gorombán. Jess Bohorquez utazási szakértő szerint azonban vannak még bizonyos etikettszabályok, amelyeket mindenkinek be kellene tartania.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

 

repülés | biztonság | baleset | esély | adatok

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom