Már csak pár hét és Budapesten versenyeznek Európa legjobb séfjei

Három hét van hátra a Sirha Budapest kezdetéig, és a keretein belül a Bocuse d’Or európai válogatójáig. Az esemény kiemelt szereplői szerdán egy nemzetközi sajtótájékoztatón beszéltek a március végén megvalósuló rendezvénysorozatról.

"Nagyon hosszan lehetne sorolni a turisztikai hatásokat, de egy biztos: 2016-ban háromezer látogató érkezett hozzánk a magyar piac számára meghatározó országokból, ha csak őket nézzük, már az is jelentős rövidtávú hatás. Most, a turizmus újra indulásával kialakult egy verseny az országok között, hogy ki kerül inkább az utazni vágyók figyelmébe.Egy európai döntő nagy lehetőség, hogy ebben a versenyben országunk reflektorfényt kapjon. A március végi Bocuse d’Or Europe a nemzetközi turisztikai érdeklődők figyelmét Magyarországra irányítja" – Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség Vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón így foglalta össze a hazai rendezés turisztikai következményeit.

Hozzátette, hogy bár a fő fókusz a versenyző csapaton van, az is nagyon fontos, hogy a verseny lehetőséget ad a jövő generációja számára is.

"A pandémia alatt sok tanuló, pályakezdő elgondolkozott, hogy biztosan a turisztika vagy a vendéglátás a jó irány. Egy ilyen verseny visszaadja a rangját a szakmának. Ha csak az a kétszáz tanuló, aki ott lesz, megőrzi a hitét, akkor már nyertünk."   

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke elsősorban a 2016-os verseny hosszútávú következményeit ismertette.

"2016 után ’divatba’ jött a gasztronómia, rengeteg főzőműsor jelent meg a televízióban, nagyon sokat erősödött a vidék is. Reméljük, előbb-utóbb ezt a Michelin is felfedezi, és a magyar vidéken is lesz Michelin Guide. 2016 egészen váratlan eredményeket hozott, egyre több olyan visszajelzést kaptunk, hogy a Magyarországra látogatók csak az éttermi foglalásaik visszaigazolás után vásároltak repülőjegyet. Ez azelőtt elképzelhetetlen volt. A 2016-os verseny nagyon összekovácsolta a szakmát. Számunkra mi sem jobb pozitív visszajelzés, mint hogy hat év után ismét mi rendezhetjük a versenyt.  Nagyon büszkék lehetünk arra, hogy hol tartunk, büszkék lehetünk a hagyományainkra, a gasztronómiánkra, az alapanyagokra. Reméljük, egyre több magyar séf számára lesz küldetés, hogy a magyar gasztronómia szépségeit ne csak a külföldieknek, hanem a hazaiaknak is be tudják mutatni” – mondta. 

Dalnoki Bence, a magyar Bocuse-csapat versenyzője így beszélt a csapatról és a felkészülésről:

"Nagyon szeretem a magyar ételeket, a magyar ízeket, és nekem is az a küldetésem, hogy magyar ízekkel törjek be Európa élvonalába. Eddigi pályám nagy része Szulló Szabina és Széll Tamás csapatában telt. Patrikkal, a commis-nkkal is van közös múltunk, korábban dolgoztunk együtt a Stand étteremben is. Mindenképpen magabiztosabbá teszi a felkészülésünket, hogy mindnyájan szinte fél szavakból is értjük egymást, nagyon hasonlóan gondolkozunk és nagyon egy a célunk. 

Most, hogy rákanyarodtunk a márciusra, heti hat napot a felkészülésre fordítunk. Vannak napok, amelyeket az előkészítéssel töltünk, és vannak napok, amelyeken időre készítjük el a versenyételeket." 

Florent Suplisson, a GL Event gasztronómiai rendezvények igazgatója így nyilatkozott a visszatérésről:

"Március 23-án és 24-én meg fogjuk látni, hogy milyen fontos kapcsolatok jöttek létre 2016-ban Magyarországon. Széll Tamás akkori győzelme tulajdonképpen a magyar gasztronómia alapító okirata volt. Azóta sok minden történt Magyarországon, jelentős szimbolikája van annak, hogy visszajövünk. Ezt a fejlődést szerettük volna lekövetni, meg akartuk nézni, mi történik most Budapesten, milyen nyomait látjuk a 2016-os események. Idén tizennyolc országot fogunk fogadni, két új ország is megjelent: Lettország és Szlovákia, akik új tagjai lesznek ennek a nagy családnak. Az orosz csapat a kialakult helyzetre való tekintettel nem vesz részt, az ukrán csapattal folyamatosan próbálunk egyeztetni, hogy itt lehessenek Budapesten március végén.” 

Joseph Viola, a Bocuse d'Or Europe 2022 Nemzetközi Szervezőbizottság alelnöke a magyar gasztronómia megújulásról mondott pár gondolatot.

"2006-ban jártam először Budapesten, amikor láttam ugyan, hogy van magyar gasztronómia, de hiányzott belőle az innováció. 2016-ban már egy egészen más Budapestet, más gasztronómiát, más vendéglátást, idegenforgalmat láttam. Hatalmas bravó minden szereplőnek, aki részt vesz ebben a megújulásban. Külön öröm, hogy a versenytémákban ismét a magyar gasztronómia DNS-e szerepel, hiszen nagyon fontos, hogy egy-egy verseny alkalmával megtapasztaljuk az adott ország gasztronómiájának esszenciáját."

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója így foglalta össze a Hungexpo és a Bocuse d’Or közös történetét:

"A Magyar Bocuse d’Or Akadémia működése a kezdetektől összeforr a Hungexpóval. Mi is támogatjuk a magyar gasztronómia megújulását, a fiatalok lehetőségeit és a hazai alapanyagok térnyerését. Azt gondolom, ez példaértékű együttműködés.

Mindenki nagyon kíváncsi volt, hogy 2016 mit adott a magyar gasztronómiának, és mindenki kíváncsi arra is, hogy hova fejlődött ez 2022-re.

A Hungexpo a pandémiás időszak alatt nem aludt, hanem hatalmas fejlesztések valósultak meg.  A teljes kongresszusi és kiállításközpont megújult, a március végi esemény már ebben a megújult, világszínvonalú környezetben valósulhat meg."

Thierry Guillon-Verne, a Metro Magyarország vezérigazgatója így fogalmazott:

"Az elmúlt évek hányattatásai után mára kikristályosodtak a vendéglátóipar új normái és kihívásai, mi a METRO-nál pedig készen állunk, hogy ebben az új korszakban is minden szakértelmünkkel támogassuk és maximálisan kiszolgáljuk profi partnereinket. Az év legrangosabb élelmiszeripari és vendéglátó szakkiállításán, a SIRHA Budapesten bemutatjuk azokat a sikeres megoldásainkat, termékeinket és szolgáltatásainkat, amelyekkel segítjük a vendéglátóipar fenntartható fejlődését. Érdeklődő látogatóink olyan szakmai kérdésekre is választ kaphatnak, mint a munkaerőhiány kiküszöbölése, a fiatalokkal való kapcsolattartás, a képzési lehetőségek, a biztonságos ételek biztosítása vagy akár a Bocuse d’Or alapanyagok használata."

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte:

"A magyar gasztronómiát, hagyományainkat, borvidékeink szépségét helyezi a középpontba a Hungarian Wine Summit is. A száz fő beutaztatásán alapuló nemzetközi szakmai rendezvényünk célja, hogy a magyar bor kiemelt exportpiacairól meghívott szakértőkkel; véleményvezérekkel, beszerzőkkel, Master of Wine-okkal, szakújságírókkal megismertessük a magyar borok és borvidékek sokszínűségét. Az ötnapos rendezvényhez a hazai és nemzetközi közönség a SIRHA-n csatlakozhat, ahol több mint nyolcvan hazai borásznak biztosítunk bemutatkozási lehetőséget. Emellett tokaji bor- és pezsgőbárral, a magyar borexport számára fontos szőlőfajtákat és borstílusokat bemutató mesterkurzusokkal várjuk a szakmai közönséget. Igazi kuriózumnak számít, hogy ennyi, a magyar borokat és gasztronómiát szerető és értő szakember egyszerre lesz jelen egy helyszínen". 

Arról, hogy pontosan milyen lesz a budapesti verseny, itt írtunk részletesen.

szulló szabina | magyar bocuse d’or akadémia | gasztronómia | Bocuse d'Or | Hamvas Zoltán

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom