Ha a középkorban kerestük volna Manhattant, ebben az európai városban találjuk meg

Manhattan ma többek között a felhőkarcolóiról híres, egy olasz városnak pedig annyi magas tornya volt, hogy nyugodtan kikiálthatnánk a középkori New Yorknak.

A történészek szerint Bolognában a tizenkettedik-tizenharmadi században mintegy száznyolcvan torony állt. Közülük az egyik legmagasabb, amely majdnem száz méteres, még ma is áll.

De mégis miért volt szükség ennyi toronyra? Valószínűleg ezek az építmények a város leggazdagabb családainak védelmét szolgálták az invesztitúraharc idején, amikor az egyház és az állam harcban bonyolódott egymással az egyházi vezetők beiktatásának (az invesztitúrának) jogáért.

Tornyok helyezkedtek el ugyanakkor a városfalon is, amelynek helyén még mindig található néhány erődített kapu.

Az olyan rendkívül magas tornyok építése, mint amilyenek ezek voltak, korántsem volt könnyű vagy egyszerű feladat. Egy tipikus középkori bolognai torony felépítéséhez körülbelül három és tíz év közötti munkára és rengeteg jobbágyra volt szükség. A tornyoknak, amelyeket ebben az elképesztően érdekes, de legalább ennyire homályba vesző korszakban építettek, négyzet alakú alaprajzuk volt, alapjaikat pedig öt-tíz méter mélyre ásták, földbe vert rudakkal erősítettek meg, és kaviccsal valamint mésszel borították.

A 13. században azután a legtöbb tornyot lebontották vagy lerombolták, de nem egy közülük egyszerűen összeomlott. Amelyek megmaradtak, azokat később például börtönként, üzletként vagy lakóépületként hasznosították újra, vagy egyszerűen csak meghagyták dísznek. Jelenleg kevesebb mint húsz tornya van Bolognának, melyek közül egyet éppen most próbálnak megmenteni az összeomlástól.

Bologna egyébként az egyik legjobb város, ha Olaszországban kezdenénk új életet.

(Forrás: The Mind Circle, képek: Getty Images)

bologna | város | felhőkarcoló | olasz | manhattan

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom