Hogyan válhat hirtelen ilyen népszerűvé egy desszert, amelyet pár évvel ezelőtt még nem is ismertek? – kérdezte a The Times 1985-ben a tiramisuval kapcsolatban. És valóban. Az olasz édesség páratlan gyorsasággal vált a világ egyik leggyakrabban fogyasztott desszertjévé.
A tiramisu készülhet tortának és pohárkrémnek is, a benne lévő lágy mascarpone, a piskóta, az erős eszpresszó és a fanyar kakaópor azonban mindkét esetben tökéletes harmóniába lép.
Sokan azonban nem tudják, egészen az 1980-as évekig nem sikerült feltörnie a világ gasztronómiai palettájára.
1985-ben azonban már a New York-i étlapokra is felkerült, két évvel később pedig a párizsi Le Relais Plaza egyik legkeresettebb desszertjévé vált.
Népszerűsége pedig azóta is töretlen. De vajon honnan indult mindez, és ki készítette az első tiramisut?
Legenda vs. valóság
A tiramisu szó azt jelenti: dobj fel. Az olasz elnevezéshez pedig egy jól csengő legenda is társul: a történet szerint az első tiramisut 1800-ban készítették Trevisóban egy bordélyházban, és afrodiziákumként szolgálták fel a kuncsaftok számára, hogy felélénkítsék őket.
Az évszázadok során a népszerű legenda fátyolként rejtette el a tiramisu sokkal hétköznapibb, kalandoktól és izgalmas fordulatoktól mentes történetét. Giovanni Comisso trevisói költő visszaemlékezéseiben ugyanis lejegyezte, hogy nagymamája, Giuseppina gróf Odoardo Tiretta leszármazottja volt, aki imádta az édességet, amelyet vacsorára is gyakran fogyasztott. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy 1800-ban már jól ismert helyi desszert volt a tiramisu, sokszor és sok helyen is elkészítették. Érdekes módon receptkönyvekben azonban csupán az 1980-as években bukkant fel.
Ennek több oka is lehetett: főként idősek, nagymamák, dédnagymamák készítették Olaszországban kifejezetten a családtagjaik számára, másrészről a hűtőszekrény megjelenése előtt nehezen lehetett eltartani, ezért Treviso környékéről sokáig nem is tudott kitörni, megmaradt lokális gasztronómiai különlegességnek. Szerencsére ma már szerte a világon készítenek tiramisut, amely – bár viszonylag időigényes desszert –, kevés alapanyagokból és egyszerű konyhatechnológiai módszerek segítségével elkészíthető.
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 3 db tojássárgája
- 3 evőkanálnyi porcukor
- 30 db babapiskóta
- 1,5 dl espresso
- 30 ml amaretto
- 2 evőkanálnyi cukrozatlan, kiváló minőségű kakaópor
Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk. Közben egy lábasban vizet teszünk forrni, a tojássárgáját pedig egy keverőtálba tesszük. Ráhelyezzük a vízgőz fölé, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amikor már besűrűsödött, levesszük a tűzről és jeges vízbe állítjuk.
- Amikor lehűlt a tojáskrém, hozzákeverjük a porcukrot, és kemény habbá verjük.
- Hozzáadjuk a mascarponét és összekeverjük, majd a krémet legalább 30-40 percig a hűtőben pihentetjük.
- Egy tálban összekeverjük az espressót és az amarettót, majd minden babapiskótát gyors mozdulattal belemártunk, hogy aztán egy tálba vagy tepsibe sorakoztassuk.
- Az első réteg babapiskótát megkenjük a mascarponés krém felével, majd újabb réteg kávés-amarettós piskótát helyezünk a tetejére.
- Rákenjük a krém másik felét is, megszórjuk kakaóval, és 12 órára a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Pixabay)
történet | édesség | sütemény | tiramisu | konyha
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!