Close
Ezt az egy dolgot nem szabad megtenni a repülőn italrendeléskor

Ezt az egy dolgot nem szabad megtenni a repülőn italrendeléskor

A látszólag ártalmatlan cselekedet akár bajba is sodorhat valakit. 

Még ha a kabin- és pilótafülke személyzetének munkakörülményei folyamatosan változnak is, mindig vannak olyan speciális szabályok a repülés közbeni munkavégzésre vonatkozóan, amelyek nem éppen közismertek. Az egyik figyelemre méltó különbség például az a szokás, hogy a földön felszolgált ital, kávé vagy frissítő után borravalót adunk a pultosnak vagy a felszolgálónak, de ugyanezt már nem tesszük meg a légiutas-kísérőkkel.

Bár néhány euró vagy dollár felajánlása ártalmatlan dolognak tűnhet, soha ne feltételezzük, hogy a légiutas-kísérő elfogadhat készpénzes borravalót. Némely légitársaságnál akár bajba is sodorhatja őket.

A Bloomberg szerint egyes társaságok, mint például a Spirit és az Allegiant egészen odáig elmentek, hogy a fedélzeti vásárlásokhoz használt tabletjükből eltávolították a borravaló opcióját. Az Allegiant a hivatalos irányelveiben egyenesen tiltja a borravalót.

Kissé zavarba ejtő, hogy a fedélzeti borravaló elfogadása légitársaságról légitársaságra változhat. A Southwest Airlinesnál az utaskísérők kezdetben elutasítanak minden ilyesmit, de ha az utas ragaszkodik hozzá, akkor azt kegyesen elfogadják – írja a USA Today. Ehhez képest a Frontier a közelmúltban külön feltüntette a fizetéshez bevetett tableten a borravaló lehetőségét.

A zavaros vagy egymásnak ellentmondó irányelvek ellenére iparági szakértők szerint az egész leginkább arról szól, hogy a légitársaságok nem akarják azt a látszatot kelteni, mintha egyenesen bátorítanák az utasokat a borravalóra. Még akkor sem, ha a világjárvány idején alkalmazott irányelveket – például az alkoholos italok fedélzeti árusításának átmeneti beszüntetését – feloldják.

“Bár körülbelül hat hónappal ezelőtt újraindítottuk a rendszeres italkiszolgálást, csak a múlt hónapban kezdtük el újra az alkoholos italok árusítását” – mondja Steffanie, egy nagy légitársaság kilencéves tapasztalattal rendelkező légiutas-kísérője. “Néhány utas örül ennek, és borravalót is ad, hogy kifejezze elismerését.”

Sokan viszont még mindig a diszkréciót részesítik előnyben. “Egyesek távozáskor adják át a borravalót, hogy ne hívják fel rá a figyelmet” – magyarázza. “Ha megkérdezik tőlem, hogy szabad-e borravalót adni, akkor tudatom velük, hogy nem szükséges, de ez az ő döntésük”.

Te adnál borravalót az utaskísérőnek?

51% Kizárt
49% Miért is ne?

A köszönnyilvánítás talán legjobb módja mégis az, ha legalább olyan türelmesek, kedvesek és udvariasak vagyunk a légiutas-kísérőkkel, mint bármely más alkalmazottal – különösen két év bizonytalanság után. “Bárcsak az utasok felismernék, hogy az én munkám ugyanolyan fontos, mint a pilótáké” – mondta Lorrie Metrejean. “A légiutas-kísérők felelősek a repülőgép biztonságáért. Végső soron ott vagyunk, ha vészhelyzet van – legyen az akár orvosi vagy biztonsági probléma. És akkor is, ha valami baj adódik a géppel, és ki kell ürítenünk, illetve mindenkit biztonságban le kell szállítani”.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: bestlifeonline, fotók: Unsplash, Pixabay, Getty Images)

borravaló | repülő | utazás | repülés | fedélzet

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram