Close
Ezt az egy dolgot nem szabad megtenni a repülőn italrendeléskor

Ezt az egy dolgot nem szabad megtenni a repülőn italrendeléskor

A látszólag ártalmatlan cselekedet akár bajba is sodorhat valakit. 

Még ha a kabin- és pilótafülke személyzetének munkakörülményei folyamatosan változnak is, mindig vannak olyan speciális szabályok a repülés közbeni munkavégzésre vonatkozóan, amelyek nem éppen közismertek. Az egyik figyelemre méltó különbség például az a szokás, hogy a földön felszolgált ital, kávé vagy frissítő után borravalót adunk a pultosnak vagy a felszolgálónak, de ugyanezt már nem tesszük meg a légiutas-kísérőkkel.

Bár néhány euró vagy dollár felajánlása ártalmatlan dolognak tűnhet, soha ne feltételezzük, hogy a légiutas-kísérő elfogadhat készpénzes borravalót. Némely légitársaságnál akár bajba is sodorhatja őket.

A Bloomberg szerint egyes társaságok, mint például a Spirit és az Allegiant egészen odáig elmentek, hogy a fedélzeti vásárlásokhoz használt tabletjükből eltávolították a borravaló opcióját. Az Allegiant a hivatalos irányelveiben egyenesen tiltja a borravalót.

Kissé zavarba ejtő, hogy a fedélzeti borravaló elfogadása légitársaságról légitársaságra változhat. A Southwest Airlinesnál az utaskísérők kezdetben elutasítanak minden ilyesmit, de ha az utas ragaszkodik hozzá, akkor azt kegyesen elfogadják – írja a USA Today. Ehhez képest a Frontier a közelmúltban külön feltüntette a fizetéshez bevetett tableten a borravaló lehetőségét.

A zavaros vagy egymásnak ellentmondó irányelvek ellenére iparági szakértők szerint az egész leginkább arról szól, hogy a légitársaságok nem akarják azt a látszatot kelteni, mintha egyenesen bátorítanák az utasokat a borravalóra. Még akkor sem, ha a világjárvány idején alkalmazott irányelveket – például az alkoholos italok fedélzeti árusításának átmeneti beszüntetését – feloldják.

“Bár körülbelül hat hónappal ezelőtt újraindítottuk a rendszeres italkiszolgálást, csak a múlt hónapban kezdtük el újra az alkoholos italok árusítását” – mondja Steffanie, egy nagy légitársaság kilencéves tapasztalattal rendelkező légiutas-kísérője. “Néhány utas örül ennek, és borravalót is ad, hogy kifejezze elismerését.”

Sokan viszont még mindig a diszkréciót részesítik előnyben. “Egyesek távozáskor adják át a borravalót, hogy ne hívják fel rá a figyelmet” – magyarázza. “Ha megkérdezik tőlem, hogy szabad-e borravalót adni, akkor tudatom velük, hogy nem szükséges, de ez az ő döntésük”.

Te adnál borravalót az utaskísérőnek?

51% Kizárt
49% Miért is ne?

A köszönnyilvánítás talán legjobb módja mégis az, ha legalább olyan türelmesek, kedvesek és udvariasak vagyunk a légiutas-kísérőkkel, mint bármely más alkalmazottal – különösen két év bizonytalanság után. “Bárcsak az utasok felismernék, hogy az én munkám ugyanolyan fontos, mint a pilótáké” – mondta Lorrie Metrejean. “A légiutas-kísérők felelősek a repülőgép biztonságáért. Végső soron ott vagyunk, ha vészhelyzet van – legyen az akár orvosi vagy biztonsági probléma. És akkor is, ha valami baj adódik a géppel, és ki kell ürítenünk, illetve mindenkit biztonságban le kell szállítani”.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: bestlifeonline, fotók: Unsplash, Pixabay, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Így alakulnak a nyáron a repülőjegyárak a Ryanair szerint
Jövő hétfőtől nem lesz kötelező a maszkviselés az izraeli repülőjáratokon
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom