A brooklyni fotós, aki egy telefon segítségével mutatja be New York utcáit

Tagadhatatlan, hogy New York annyira sokarcú, színpompás és dinamikus, hogy valóban az utcán hever a téma. Eric Van Nynatten a város gyermeke, ott nőtt föl, és ott is alkot a legtöbbször. Képeit megannyi nívós fotósmagazin és a Béhance is szívesen válogatja, látásmódja, természetessége éppen azért annyira különleges, mert annyira letisztult és sallangmentes.

Megkértük Ericet, hogy válogassa le nekünk New York Observations című fotósorozatának legkedvesebb képeit, és nyomban kaptunk is tizenöt képet, tizenöt különböző történetet. A sorozat egyik fontos technikai tudnivalója, hogy profi kamera helyett egy iPhone 8 Plus and iPhone 11 Pro Max volt a művész segítségére, utómunkáit pedig a VSCO alkalmazással készítette.

A brooklyni fotós kedveli a telefonnal lőtt képeket. "Azért is nagyszerű, mert teljesen inkognitóban maradhatok. Spontán, vissza nem térő életképekhez a legtökéletesebb, hiszen nem kell elővenni a nagy gépet, amivel csak megzavarnám a pillanatot" – vallja.

Sok professzionális fotós gondolja úgy, hogy a 0–24-es telefonos jelenlét veszélyeztetheti a szakmát, de Eric egészen másképp látja ezt.

"Lehet, hogy mindenkinek van a zsebében egy egész jó kamerával ellátott telefon, de ez csak egy eszköz. Szerintem óriási dolog, ha az emberek felismerik, hogy micsoda lehetőség lapul a zsebükben. Ettől még ugyanúgy kellenek a képzett fotósok. Viszont az is biztos, hogy egy jó fényképezőgép nem jelenti azt, hogy azonnal mesteri képek születhetnek majd."

Eric olyan dinamikával mutatja meg New Yorkot, amilyen a város valójában. Néha nagyon zsúfolt és sietős, máskor ez az egész elhalványul az őt megtöltő csodálatosan összetett emberek és helyszínek miatt.

Ezeken a képeken nem szerepelnek a legfontosabb turistalátványosságok vagy Instagram-kompatibilis helyek, csak a hézköznapi metropolisz, ami annál addiktívabb, minél több időt töltünk el vele.

A fotográfusnak nincs kedvenc környéke, az egészet szereti, csomagban. Mivel olyan óriási, sokszor tesz köröket még nem látott háztömbök körül, akár brooklyni főhadiszállásához közel is. "Néha két megállóval előbb lepattanok a metróról, mint kellene, és sétálok egy nagyot. Arról nem is beszélve, hogy ha pár hónapig nem jártál egy környéken, lehet, hogy mire ismét visszamész, rengeteget változott. Egy új üzlet, rendbekapott homlokzat, vagy még durvább, egy új felhőkarcoló fogad. Teljesen őrült a tempó!"

És, hogy melyek a legvarázslatosabbnak gondolt pillanatok New Yorkban? Eric szerint azok, amikor hirtelen hó borítja be az utcákat, és az ismerős helyek is egészen más köntösben mutatkoznak.

Eric Van Nynatten Instagram-profilját itt lehet követni, és persze Béhance-oldala és önálló honlapja is van, ahol még több fotót mutat meg, természetesen nem csak telefonnal készített sorozatokból.

Ez is érdekelhet:

"Csekély a lehetőség a puszta esztetizálásban" – Tombor Zoltán-interjú

Tombor Zoltán fotográfussal beszélgettünk a Supernation bookazine legújabb kiadásának megjelenése kapcsán.

(Fotók: Erik Van Nynatten szíves engedélyével)

nagy sztori | iphone | fotózás | new york | new york utcái

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom