Close
Van egy hely, ami segít az ukránoknak elfelejteni a háborút

Van egy hely, ami segít az ukránoknak elfelejteni a háborút

Legalábbis néhány órára.

Távol a frontvonaltól színes táblák és egy síelő kabalaállat fogadja az autósokat Bukovelben. Ukrajna legnagyobb síközpontja ez, amely a háború ellenére is nyitva tart.

A látogatóknak a síelés ott a normalitást és a borzalmakból történő kikapcsolódás lehetőségét jelenti. Az optimizmus ellenére azonban az orosz invázió hatásai érzékelhetőek.

Az ország nyugati részén fekvő Bukovelt a Kárpátok sűrű fenyőerdői ölelik át. Az ország legnagyobb síközpontjaként összesen hetvenöt kilométernyi sípályát és tizenhét felvonót kínál, bár az enyhébb időjárás beköszöntével generátorokkal működtetett hóágyúk végzik a pályák karbantartását.

A ragyogó napsütésben hallani a sífelvonó zúgását, miközben a lejtőkön a síelők kiabálása és nevetése visszhangzik.

Elsők között érkezik Lilija, egy angol tolmács az ukrajnai Szumi régióból, ami mindössze húsz kilométerre van az orosz határtól. Lilija férjének és nyolcéves kislányának foglalta le a vakációt azért, hogy „elfelejtsék a háborút”. Azt mondja, a mobiltelefonja naponta háromszor-négyszer figyelmezteti az otthoni szirénákról.

A háború kitörésekor Lilija Németországba menekült. Három hónappal később azonban visszatért, hogy közelebb lehessen katonaként szolgáló férjéhez, aki csak mostanában tudott szabadságot kapni.

Nem olyan, mint régen

A havas faházak és a popzenét bömböltető hegyi bárok ellenére a hangulat nagyon más. Bogdan, a 26 éves síoktató három idény óta dolgozik Bukovelben, idén rengeteg változást látott. – Ebben a szezonban kevesebben érkeztek, de akik jönnek, azok a háború miatt érzelmesebbek. Úgy tűnik, jobban értékelik azt, ami itt van – mondja.

A sífelvonók minden negyedik-ötödik széke foglalt csak, a környéken számos szállodafejlesztés leállt. – A síelők többsége nő és gyermek – vagy a katonai szolgálat alól mentesült férfi. A szirénák néha megszólalnak, de az emberek nem vesznek róluk tudomást, és a sífelvonók sem állnak le – meséli Tarasz Humenjuk, egy síruhabolt dolgozója.

Hiányzó külföldiek

Az üdülőhelynek sikerült nyitva tartania a külföldi látogatók és a felszerelések hiánya ellenére.

– A síelők kilencvenkilenc százaléka most ukrán. Korábban harminc százalékuk külföldi volt – állítja Tarasz Humenyuk.

Röviddel a háború kezdete után egy orosz rakétacsapás megsemmisítette a síruhabolt Kijev melletti raktára közelében az üzlet sífelszerelésből, kabátokból, bakancsokból és vastag zoknikból álló készletének nagy részét. – Még mindig küzdünk a felszerelés-utánpótlással, mert a külföldi márkák nem küldenek újat, mivel attól tartanak, hogy nem tudunk fizetni – mondja Tarasz  Humenyuk.

A Baza Smart Hotel turistaforgalma pedig kilencven százalékkal csökkent a háború óta Natalija Havrilenko menedzser becslése szerint, aki a szálloda hallját kisvállalkozások számára kialakított, internetkapcsolattal ellátott co-working jellegű közösségi térré alakította át.

– Ha Ukrajna győz, bízunk benne, hogy a turizmus újra virágozni fog – mondja.

Törökország pedig a világ egyik leglátogatottabb országa, történelmi és kulturális helyszíneivel várja az utazókat. Az ország nehéz időszakon megy keresztül a nemrégiben pusztító földrengések miatt, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megszokott módon szolgálják ki a turisták igényeit.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

ukrajna | borzalom | sípálya | háború | felejteni

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram