Beáramlanak a turisták, kiszorulnak az olaszok az ország egyik legszebb szigetéről

Capri valaha a kiváltságos kevesek úti célja volt, ma már azonban egyre nagyobb tömegben érkeznek ide is a látogatók.

A főszezonban naponta mintegy tizenhatezer turista érkezik a sziklás szigetre, amely 12 900 állandó lakossal rendelkezik. A legtöbben csak napközbenre jönnek, de egyre többen maradnak éjszakára is, és egyre több a kiadó apartman. Aki pedig helyiként itt akarna élni, annak erre egyre kevesebb lehetősége marad, ahogyan ez a helyzet állt elő a Kanári-szigeteken is.

Capri ugyan két és fél euróról öt euróra emelte a belépési díját áprilistól októberig, hogy több embert vegyen rá arra, hogy télen látogassa meg a szigetek.

De nem valószínű, hogy ez az "elrettentés" hatásos lehet.

Rengetegen kényszerülnek az ott dolgozók, például orvosok, tanárok közül is arra, hogy Nápolyban lakjanak, és onnan kompozzanak naponta több mint másfél órát a munkahelyükre, mert nem tudják megfizetni a lakásokat. Az egyik iskola alkalmazottainak például mindössze húsz százaléka él Caprin, a legtöbben pedig két-három év után továbbállnak, megunva az ingázást.

Már több mint ötszáz ingatlan van fenn az Airbnb-n, miközben 2016-ban ez még csak száztíz volt. Emellett sokan adják ki az ingatlanjaikat teljesen szabályozatlanul. A turizmus ott is a járvány végével pörgött fel, Olaszországban 2023-ban rekordot döntött a vendégéjszakák száma, ezzel a világ ötödik leglátogatottabb országa lett, miközben egyik település infrastruktúrája sem igazán alkalmas a tömeges turizmusra.

Főszezonban, reggelente, két óra alatt akár ötezer látogató is kiszáll Capri apró kikötőjében, innen azonban a buszokra egyszerre csak harmincan, a siklóvasútra pedig összesen ötvenen szállhatnak fel, hogy Capri városába vagy Anacaprira utazzanak, így aztán nem rika a két-három órás várakozás, miközben mozdulni sem lehet a tömegtől.

Capri ugyanakkor tagadhatatlanul varázslatos hely, és olyan ékszerdobozokat találni itt, mint például ez a mesés olasz villa. Ha azonban a sziget hangulatát egy kevésbé felkapott helyen élnénk át, akkor irány Procida!

(Forrás: Reuters, képek: Getty Images)

turisták | olaszország | turizmus | tömeg | látogatók

FOLYTASD EZZEL

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom