Beáramlanak a turisták, kiszorulnak az olaszok az ország egyik legszebb szigetéről

Capri valaha a kiváltságos kevesek úti célja volt, ma már azonban egyre nagyobb tömegben érkeznek ide is a látogatók.

A főszezonban naponta mintegy tizenhatezer turista érkezik a sziklás szigetre, amely 12 900 állandó lakossal rendelkezik. A legtöbben csak napközbenre jönnek, de egyre többen maradnak éjszakára is, és egyre több a kiadó apartman. Aki pedig helyiként itt akarna élni, annak erre egyre kevesebb lehetősége marad, ahogyan ez a helyzet állt elő a Kanári-szigeteken is.

Capri ugyan két és fél euróról öt euróra emelte a belépési díját áprilistól októberig, hogy több embert vegyen rá arra, hogy télen látogassa meg a szigetek.

De nem valószínű, hogy ez az "elrettentés" hatásos lehet.

Rengetegen kényszerülnek az ott dolgozók, például orvosok, tanárok közül is arra, hogy Nápolyban lakjanak, és onnan kompozzanak naponta több mint másfél órát a munkahelyükre, mert nem tudják megfizetni a lakásokat. Az egyik iskola alkalmazottainak például mindössze húsz százaléka él Caprin, a legtöbben pedig két-három év után továbbállnak, megunva az ingázást.

Már több mint ötszáz ingatlan van fenn az Airbnb-n, miközben 2016-ban ez még csak száztíz volt. Emellett sokan adják ki az ingatlanjaikat teljesen szabályozatlanul. A turizmus ott is a járvány végével pörgött fel, Olaszországban 2023-ban rekordot döntött a vendégéjszakák száma, ezzel a világ ötödik leglátogatottabb országa lett, miközben egyik település infrastruktúrája sem igazán alkalmas a tömeges turizmusra.

Főszezonban, reggelente, két óra alatt akár ötezer látogató is kiszáll Capri apró kikötőjében, innen azonban a buszokra egyszerre csak harmincan, a siklóvasútra pedig összesen ötvenen szállhatnak fel, hogy Capri városába vagy Anacaprira utazzanak, így aztán nem rika a két-három órás várakozás, miközben mozdulni sem lehet a tömegtől.

Capri ugyanakkor tagadhatatlanul varázslatos hely, és olyan ékszerdobozokat találni itt, mint például ez a mesés olasz villa. Ha azonban a sziget hangulatát egy kevésbé felkapott helyen élnénk át, akkor irány Procida!

(Forrás: Reuters, képek: Getty Images)

olaszország | turisták | capri | utazás | látogatók

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom