Annyira szokatlan ez a vadonatúj, kolosszális köztéri szobor, hogy nem lehet elmenni mellette szó nélkül

Olaszország számos ikonikus szoborral büszkélkedhet, és ezek közé tartozik I. Constantinus vagy Nagy Konstantin római császár kolosszális szobra is, pontosabban annak töredékei.

Az eredetileg márványból és aranyozott bronzelemekből készült alkotás vonzó célpontot jelentett a fosztogatóknak, így a Római Birodalom bukását követő viharos időkben elpusztult.

A szobor töredékeit a tizenötödik században tárták fel: előkerült az óriási, három méteres fej, mely a szobor legismertebb darabja, a jobb kar, a jobb kézfej, a jobb térd, a jobb sípcsont, egy vádlitöredék, a jobb és bal lábfej, egy csukló és egy mellkastöredék, amelyeket IV. Sixtus pápa a világ első nyilvános múzeumának, a Capitoliumi Múzeumoknak ajándékozott.

A kutatók most ezekből a töredékekből alkották újra a teljes, gigantikus szobrot 3D-s modellezéssel, gyanta és poliuretán, márványpor, aranylemezek és gipsz felhasználásával.

A Fundacion Factum Arte szakértői beszkennelték az eredetiből megmaradt töredékeket, és ezekből modellezték a teljes szobrot, amelyet a Capitoliumi Múzeumokhoz tartozó Villa Caffarelli kertjében avattak fel február 6-án, és ingyen lehet megnézni 2025 végéig.

A tizenhárom méter magas szobor a legfőbb római isten, Jupiter ábrázolásaihoz hasonló módon jeleníti meg az uralkodót trónon ülve, lába köré csavart tógában, fedetlen mellkassal, kezében jogarral. Az biztos, hogy az alkotás nagyon látványos, már csak a mérete miatt is, szokatlanságához pedig hozzájárul, hogy éles kontrasztot alkot benne a vadonatúj anyag és az ókori formavilág.

Ez az olasz művész szintén régi korok és a jelen közti távolságot igykeszik áthidalni, a világ legszebb szobrai pedig bármikor helyettesíthetők ennek a robotnak a munkájával.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

olaszország | császár | római | rekonstrukció | róma

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom