Close
Tizenkét hónapos digitális nomád vízummal dolgozhatunk Costa Rica partjairól

Tizenkét hónapos digitális nomád vízummal dolgozhatunk Costa Rica partjairól

Costa Rica nemrégiben elfogadott egy olyan törvényt, amely kifejezetten a távmunkások vízumának megadásáról szól. Ez lehetővé teszi, hogy a külföldi állampolgárok és családjaik legalább egy évig éljenek és dolgozzanak az országban, miközben megismerhetik a helyiek “Pura Vida” életmódját is.

Az elmúlt időszakban számos ország vezetett be különleges vízumokat a digitális nomádok számára, mivel a koronavírus következtében egyre többen jöttek rá arra, hogy munkájukat rugalmas körülmények között is tökéletesen el tudják látni. Georgia, Észtország és Aruba nemrégiben indította el ezeket a vízumokat, most pedig Costa Rica is csatlakozik hozzájuk. Ráadásul az egyéves vízumot további két évre meghosszabbíthatják azok, akik a homokos tengerparton kívánják eltölteni munkaidejüket.

Az új vízumtól azt várják, hogy fellendítse a turisztikai iparágat és a kapcsolódó ágazatokat.

Úgy vélik, azáltal, hogy a digitális nomádok különböző szolgálatatásokat vesznek igénybe, élelmiszereket fogyasztanak, vásárolnak, használják a közlekedési eszközöket, hozzájárulhatnak az ország munkahelyteremtő képességének növekedéséhez is.

A törvényt augusztus 11-én írták alá, és bár néhány részletet még tisztázni szükséges, valószínű, hogy az első távmunkások heteken belül igényelhetik is majd. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a vízum tulajdonosa mentesül a helyi jövedelemadó fizetése alól, nyithat bankszámlát Costa Ricán, emellett saját országa jogosítványával is vezethet. A jelentkezés feltétele, hogy igazoltan havi háromezer dollárt (kb. 900 ezer forintot) meghaladó jövedelemmel kell rendelkezni, ha pedig családdal utazik az országba, a jövedelemnek legalább havi ötezer dollárnak (másfél millió forintnak) kell lennie.

Nem Costa Rica az egyetlen ország, amely tárt karokkal várja a digitális nomádokat. Horvátország és Görögország adómentességet, Georgia olcsó életet, jó wifit és biztonságos környezetet kínál.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Unsplash)

nagy sztori | nomád | távmunka | Costa Rica | digitális

FOLYTASD EZZEL

Rangos turisztikai elismeréseket kapott Magyarország Kínából

Életveszélyesen meleg van, harmadfokú hőségriadót rendeltek el az egész országban mától

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom