Close
Adómentességgel csábítja Horvátország a digitális nomádokat

Adómentességgel csábítja Horvátország a digitális nomádokat

Európa egyik vezető turisztikai célpontja, Horvátország a digitális nomádoktól várja azt, hogy fellendítsék a gazdaságot és a járvány sújtotta idegenforgalmi ipart.

Horvátország 2021 januárjában különleges vízumokat kezdett el biztosítani az Európai Unión kívülről érkező digitális munkavállalóknak, lehetővé téve számukra, hogy egy évig maradhassanak az országban, miközben mentesülnek a jövedelemadó fizetése alól.

Az ország számos szempontból ideális lehet a távmunkásoknak, hiszen csodálatos természeti környezete mellett megfizethető, ideális klímája van és remek az internet-hozzáférése is.

A januárban Horvátországba érkező száz digitális nomád fele amerikai és brit állampolgár volt, ahhoz pedig, hogy munkát vállalhassanak, bizonyítaniuk kellett, hogy távmunkában dolgoznak, rendelkeznek egészségbiztosítással és jövedelmük minimum havi 2200 euróban (kb. 770 ezer forintban) mérhető.

Az ország politikai vezetése szerint annak érdekében, hogy sikeresen magukhoz csábíthassák a digitális nomádokat, versenyképesnek kell lenniük azokkal az országokkal, akik már korábban döntöttek arról, hogy megcélozzák a távmunkásokat.

Észtország tavaly indította el a digitális nomádoknak szánt vízumprogramját, de Csehország, Izland és Görögország is hasonló mintát követ. A horvátok szerint a távmunkások az ország legjobb reklámarcaivá válhatnak, akik szájról szájra adhatják majd tovább ismerőseiknek, miért érdemes Horvátországot választani átmeneti munkaállomásnak.

A globális szinten megfigyelhető járványügyi korlátozó intézkedések enyhülésével párhuzamosan egyre többen, egyre gyakrabban kezdenek el gondolkodni azon, hogy a home office-ukként szolgáló kanapét a homokos tengerpartra cseréljék. A digitális nomád életmód ma már viszonylag könnyen elérhető választás, hiszen a technológiának köszönhetően számos munkakörben nem számít az, hogy éppen hol vagyunk, csupán az, hogy feladatunkat maximálisan elvégezzük, és betartsuk a határidőket.

(Fotók: Pixabay, Getty Images)

utazás | munka | munkavállalás | Horvátország | tengerpart

FOLYTASD EZZEL

Háromszor is gondold meg, hogy ma lemész a Balatonhoz: több kilométeres a torlódás

Öt elvarázsolt sziget Európában, ahol a főszezonban is nyugalmat találunk

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom