2010 óta csillagos a Costes Restaurant. Mutatjuk, hogyan ünnepeltek.
Amikor odaérek, az ajtóban a tulajdonos, Gerendai Károly áll, odabent a hoszt, Jókuti András várakozik, a helyet pedig lassan megtölti a hazai gasztroújságírás krémje, illetve néhány barát és volt üzlettárs. Az ország legjobb séfjei közül azok, akik karrierjük egy szakaszában megfordultak a Costesben, már a konyhában dzsemmelnek.
Az apropó, hogy tíz éve nyerte meg első alkalommal a Michelin-csillagot a Costes, és ezzel történelmet írt, ugyanis ők lettek az első hazai étterem, amelyik megkapta a rangos elismerést. A Ráday utcai intézmény látványosan felrakta a kortárs magyar gasztronómiát a térképre – mondhatjuk ezzel kezdődött egy egész jó kis évtized, benne újabb csillagokkal, Bocuse d’Or-sikerekkel, és egy duplacsillaggal. Volt mit ünnepelni, na.
A születésnapot egy közös menüsorral tette fényesebbé a séf-ensemble, konkrétan Mészáros Ádám, Jóvér Ferenc, Tivadar György, Mede Ádám, Tiago Sabarigo, Mártha Róbert, illetve a jelenlegi séf, Miguel Rocha Vieira. A hatfogásos menü minden egyes tétele előtt megismerhettük az adott finomság tervrajzát, illetve jó néhány anekdota is elhangzott az egykori kollégák és az aktuális séf szájából.
Amikor azt látni, hogy a két Michelin-csillagos Onyx, az ország legjobb éttermei közé tartozó Laurel, a Liszt étterem vagy az ex-Costes Downtown séf együtt örömfőz, sztorizik és pezsgőzik az alagsori szinten lévő konyhában, az szívet melengető dolog. Van verseny, van rivalizálás, de bajtársiasság és tisztelet is. Szép ez így.
A menüsor pár üdvözlőfalat után a Mészáros–Jóvér tandem erdei ihletésű libamájtrüffeljével indult, amit kávés és gombaporos mandulapor, visszamarinált tőzeg- és vadáfonya és szarvasgombás kalács kísért.
Tivadar György alkotása: mangalicaterrine benne malaccsászárral, tarjával, csülökkel, lábbal. Köretként füstölt zelleres burgonya, savanyított hagyma, zöldalma és marokkói citrom érkezett.
A menüsor Lionel Messije szerintem Mede Ádám tahitótfalui szivárványos pisztrángja volt (reggel fogták), ami mellett a savanyított medvehagyma és a fehér fafülgomba volt Xavi és Iniesta.
Tiago Sabarigo egy remek grillezett fürjjel, hagymával és kelkáposztával állt elő, a házigazda Miguel Rocha Vieira pedig érlelt marhát készített, amit csicsókával és ipari mennyiségű szarvasgombával dobtak fel.
A desszerttel Mártha Róbert zárta le az estét, aminek a végén csak annyit lehet kívánni, hogy a Costesnek – ami nagy valószínűséggel a belváros egy másik pontjára fog költözni egy-két éven belül – ugyanolyan sikeres tíz évet kívánunk, mint az előző tíz volt. Egyébként ha minden a terveik szerint alakul, nagyon valószínű, hogy a 2020-as évek jobban fog sikerülni nekik, mint az egyébként is pazar tízes évek.
gerendai károly | jóvér ferenc | mészáros ádám | costes restaurant | mede ádám | michelin-csillag
A modern luxus nyomában a Range Roverrel
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!