Csupán pár órányi autóút választ el 2021 gasztronómiai fellegvárától

A legeurópaibb ételekért jövőre csak Szlovéniáig kel elmennünk, hiszen a szomszédos ország lesz Európa gasztronómiai központja, köszönhetően a fenntartható és kiemelkedően magas színvonalú kulináris kínálatának.

Szlovénia az egyetlen európai ország, amely összeköti az Alpokat, a Földközi-tengert, a szlovén karsztot és a Pannon-síkságot. A kivételes tájakhoz színes, lüktető kultúra és változatos gasztronómia társul.

Az újhullámos szlovén konyha a kertből az asztalra szemléletmódot követi, amelynek lényege,

hogy a lokális értékekre, a helyi termelők friss alapanyagaira, az autentikus gyökereire és tradicionális kulináris élményekre összpontosítanak.

Ezt támasztja alá a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal új projektje, a Szlovén Zöld Konyha, amelyet egyfajta a tanúsítási programként dolgoztak ki, és melyhez bármelyik étterem csatlakozhat, amelyik megfelel az előírt fenntarthatósági előírásoknak.

Az erőfeszítéseik pedig nemzetközi elismeréseket értek. A Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Idegenforgalmi Intézet (IGCAT) Európa Gasztronómiai Régiója címet adott Szlovéniának, miután értékelte a gasztronómia, a kultúra, az idegenforgalom és a vendéglátás fejlesztése érdekében tett törekvéseiket és jövőbeli terveiket. Az ország a díjat nemcsak páratlan gasztronómiai kínálatának köszönheti, hanem stratégiai terveiknek, egészségtudatos gondolkodásuknak és a fenntartható, zöld vendéglátásról alkotott elképzeléseiknek is.

Az ország már gőzerővel készül arra, hogy a jövő évben valóban Európa gasztronómiai fellegváraként jelenhessen meg: új weboldalt indítottak, amelyben bemutatják a szlovén gasztronómia történetét, az ország leginnovatívabb szakácsait, színes interjúkat készítenek a helyi termelőkkel, és felhívják a figyelmet a kiemelkedő minőségű, egészséges alapanyagokra is.

Ez is érdekelhet:

Itt van minden, amiért Szlovéniát csak imádni lehet

Minden, de tényleg minden a csodaszép országról.

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

 

utazás | szlovénia | szlovén konyha | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

Ezen a budapesti helyen minden szempontból élmény steaket enni

Mostantól még kényelmesebben hozzájuthatsz a város talán legnépszerűbb kenyeréhez

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom