A legeurópaibb ételekért jövőre csak Szlovéniáig kel elmennünk, hiszen a szomszédos ország lesz Európa gasztronómiai központja, köszönhetően a fenntartható és kiemelkedően magas színvonalú kulináris kínálatának.
Szlovénia az egyetlen európai ország, amely összeköti az Alpokat, a Földközi-tengert, a szlovén karsztot és a Pannon-síkságot. A kivételes tájakhoz színes, lüktető kultúra és változatos gasztronómia társul.
Az újhullámos szlovén konyha a kertből az asztalra szemléletmódot követi, amelynek lényege,
hogy a lokális értékekre, a helyi termelők friss alapanyagaira, az autentikus gyökereire és tradicionális kulináris élményekre összpontosítanak.
Ezt támasztja alá a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal új projektje, a Szlovén Zöld Konyha, amelyet egyfajta a tanúsítási programként dolgoztak ki, és melyhez bármelyik étterem csatlakozhat, amelyik megfelel az előírt fenntarthatósági előírásoknak.
Az erőfeszítéseik pedig nemzetközi elismeréseket értek. A Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Idegenforgalmi Intézet (IGCAT) Európa Gasztronómiai Régiója címet adott Szlovéniának, miután értékelte a gasztronómia, a kultúra, az idegenforgalom és a vendéglátás fejlesztése érdekében tett törekvéseiket és jövőbeli terveiket. Az ország a díjat nemcsak páratlan gasztronómiai kínálatának köszönheti, hanem stratégiai terveiknek, egészségtudatos gondolkodásuknak és a fenntartható, zöld vendéglátásról alkotott elképzeléseiknek is.
Az ország már gőzerővel készül arra, hogy a jövő évben valóban Európa gasztronómiai fellegváraként jelenhessen meg: új weboldalt indítottak, amelyben bemutatják a szlovén gasztronómia történetét, az ország leginnovatívabb szakácsait, színes interjúkat készítenek a helyi termelőkkel, és felhívják a figyelmet a kiemelkedő minőségű, egészséges alapanyagokra is.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Pixabay)
gasztronómia | utazás | szlovénia | szlovén konyha
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!