A legeurópaibb ételekért jövőre csak Szlovéniáig kel elmennünk, hiszen a szomszédos ország lesz Európa gasztronómiai központja, köszönhetően a fenntartható és kiemelkedően magas színvonalú kulináris kínálatának.
Szlovénia az egyetlen európai ország, amely összeköti az Alpokat, a Földközi-tengert, a szlovén karsztot és a Pannon-síkságot. A kivételes tájakhoz színes, lüktető kultúra és változatos gasztronómia társul.
Az újhullámos szlovén konyha a kertből az asztalra szemléletmódot követi, amelynek lényege,
hogy a lokális értékekre, a helyi termelők friss alapanyagaira, az autentikus gyökereire és tradicionális kulináris élményekre összpontosítanak.
Ezt támasztja alá a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal új projektje, a Szlovén Zöld Konyha, amelyet egyfajta a tanúsítási programként dolgoztak ki, és melyhez bármelyik étterem csatlakozhat, amelyik megfelel az előírt fenntarthatósági előírásoknak.
Az erőfeszítéseik pedig nemzetközi elismeréseket értek. A Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Idegenforgalmi Intézet (IGCAT) Európa Gasztronómiai Régiója címet adott Szlovéniának, miután értékelte a gasztronómia, a kultúra, az idegenforgalom és a vendéglátás fejlesztése érdekében tett törekvéseiket és jövőbeli terveiket. Az ország a díjat nemcsak páratlan gasztronómiai kínálatának köszönheti, hanem stratégiai terveiknek, egészségtudatos gondolkodásuknak és a fenntartható, zöld vendéglátásról alkotott elképzeléseiknek is.
Az ország már gőzerővel készül arra, hogy a jövő évben valóban Európa gasztronómiai fellegváraként jelenhessen meg: új weboldalt indítottak, amelyben bemutatják a szlovén gasztronómia történetét, az ország leginnovatívabb szakácsait, színes interjúkat készítenek a helyi termelőkkel, és felhívják a figyelmet a kiemelkedő minőségű, egészséges alapanyagokra is.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Pixabay)
gasztronómia | szlovénia | utazás | szlovén konyha
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!