Sajátos dologra figyelt fel a kulturális minisztérium a dán városokban

Ha mondanunk kell egy dán szobrot, a legtöbbünknek talán a koppenhágai kis hableány jut eszünkbe. Azonban megtévesztő, hogy épp egy női alak vezeti a köztéri szobrok sorát, mert a dán kulturális minisztérium szerint a valódi nők nem kapnak elég teret a városban. A hivatal így aztán a kezébe veszi az ország köztéri szobrainak ügyét, miután furcsa egyensúlytalanságokra derült fény.

A köztéri szobroknak ugyanis kevesebb mint tíz százaléka ábrázol nőket, ami a dán városokban található 321 szoborból és mellszoborból mindössze harmincegyet jelent. Az egyensúlyhiányt több női szobor emelésével szeretnék megszüntetni, amire ötvenmillió dán koronát (több mint két és félmilliárd forintnak megfelelő összeget) különít el a minisztérium.

Andersen például két szobrot is kapott Koppenhágában

Ami Koppenhágát illeti, ott különösen nagy hátrányba kerültek a nők, mert a százegy szoborból mindössze öt képviseli őket. Még a dobogó második helyét sem tudhatják magukénak, mert azt meg a huszonhat mesebeli állat illetve mitikus lény foglalja el a hetven férfi mögött.

"Mint Jakob Engel-Schmidt kulturális miniszter elmondta, Koppenhágában több szobor ábrázol mesebeli állatokat, mint nőket. Ez tiszta őrület."

A kulturális minisztérium ezután egy szakértői bizottság segítségével térképezi fel, hogy kiket hagytak figyelmen kívül a köztereken. A projekt célja, hogy inspirációt adjon a "városi térben tapasztalható történelmi egyenlőtlenségek" elsimításához.

"Kik hiányoznak és honnan?"kérdezte Engel-Schmidt a Twitter közönségét a szoborjavaslatokról, hozzátéve: "a következő generáció tényleg olyan városokban fog felnőni, ahol több az állatszobor, mint a nőket ábrázoló? Nem!"

A közelmúltban szobrot emeltek az országban a 2023-ban elhunyt Betty Nansen színésznő és Lise Nørgaard írónő emlékére. A kulturális miniszter azt javasolta, hogy Karen Volf cukrászmesternek, Nielsine Nielsennek, Dánia első női orvosának és Bodil Begtrupnak, az ország első női nagykövetének is állítson szobrot az új bizottság.

Koppenhágában, mint Európa egyik legmagasabb életminőséggel büszkélkedő városában igyekeznek mindent megtenni azért, hogy jól érezzék magukat az ottlakók és az arra járók.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

 

mesék | mesefigurák | szobrok | Dánia | állatok

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom