Leáldozott a fine diningnak? Újabb Michelin-csillagos étterem húzza le a rolót

Michael Deane északír séf 1997-ben nyitotta meg Deanes EIPIC nevű éttermét, mely egy éven belül meg is kapta a Michelin-csillagot. Most azonban a bezárás mellett döntöttek, mert a működésük túl drágának bizonyul mind a vendégek, mind az étterem számára.

Bejelentésük szerint a vendégek fokozott árérzékenysége mellett és a Brexit nyomán kialakuló megélhetési válság miatt döntöttek a bezárás mellett, és új ár-érték arány fókusszal nyitnak majd újra. A tervek szerint jövőre a Belfasttól délre fekvő, tengerparti Mourne vidékére teszik át a székhelyüket, amelyet nemrég UNESCO globális geoparkká nyilvánítottak, jövőre pedig az Irish Open golfversenynek ad otthont.

Michael Dean egy másik belfasti éttermében, a Deanes Love Fish-ben, 2020-ban

Alex Greene vezető séf szerint a fine dining leáldozása a vendéglátóiparban tapasztalható tendencia. Mint mondja, a lezárások óta megduplázódtak a költségeik, de az árat nem növelhetik a duplájára. Az EIPIC-ben a kóstoló menük ára 100 font, ami különösen belfasti pénztárcához szabva költséges.

Ugyanakkor úgy véli, az étkezés fényűzőbb része, a fehér vászonterítők, a kiszolgálás és a többi már mind egy letűnt korszakhoz tartozik.

Bár a hagyományos fine diningnak még mindig van piaca, ez a piac egyre zsugorodik. Emellett szintén nem könnyű megfelelő munkaerőt találni megfelelő szintű elkötelezettséggel és tudással.

Nem a Deanes EIPIC az egyetlen fine dining étterem, amely lehúzza a rolót. Januárban a Noma is bejelentette, hogy bezár, a tulajdonos René Redzepi pedig azt mondta, hogy a fine dining üzleti modell "fenntarthatatlan". Augusztusban azután az angol-francia sztárszakács, Michel Roux Jr. jelentette be, hogy jövő januárban bezárja két Michelin-csillagos londoni éttermét, a Le Gavroche-ot, hogy jobb egyensúlyt találjon a munka és a magánélet között.

Magyarországon is rendszeresen érkeznek hírek étterembezárásokról, legutóbb például a Balaton legjobbjaként emlegetett vendéglátóhely intett búcsút, legalábbis eddigi formájában.

(Forrás: CNN, képek: Deanes EIPIC/Facebook, Deanes EIPIC, Getty Images)

Deanes EIPIC | fine dining | étterem | michelin-csillag | észak-írország | michelin-csillagos

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés