Close
A disznók oldhatják meg a repülőterek egyik legnagyobb problémáját?

A disznók oldhatják meg a repülőterek egyik legnagyobb problémáját?

Bár nem tudnak repülni, de fontos szerepet játszhatnak a légi közlekedés biztonságának megerősítésében.

Az amszterdami Schiphol repülőtér húsz disznót alkalmazott egy kísérleti projekt keretében, amelynek célja a repülőgépekre lesújtó madárcsapások számának csökkentése.

 

A repülőgépek és a nagyobb madarak közötti ütközések komoly veszélyt jelenthetnek, különösen akkor, ha az állatokat beszippantja a gép hajtóműve. A Schiphol repülőtéren 2020-ban például mintegy százötven “madártámadás” történt.

A kísérlet során a sertések táplálékot kerestek egy öthektáros parcellán, ahol a közelmúltban cukorrépát takarítottak be a két kifutópálya között. A termésmaradványok ugyanis odavonzzák a ludakat és egyéb madarakat.

 

A disznók szerződtetése két szempontból is remek húzásnak tűnik: egyrészt eltüntetik  a táplálékforrást, ezáltal a terület kevésbé lesz csalogató a madarak számára, másrészt megpróbálják elkapni a mezőn pihenni leszálló ludakat is. Utóbbi mutatvány a visszafogott végsebességük miatt nem nagyon sikerülhet, de az elijesztésükhöz elegendő.

A repülőtéren egyébként húsz madárellenőr dolgozik, akik lézersugarak és hangok segítségével éjjel-nappal azon munkálkodnak, hogy távol tartsák a madarakat, illetve még különleges fűféléket is ültetnek annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé legyen vonzó számukra a terület.

A projekt sikerességét úgy mérik majd, hogy elemzik a madarak aktivitását a disznók jelenléte idején, összehasonlítva azzal az időszakkal, amikor még nem álltak alkalmazásban. A sertések hosszabb távú foglalkoztatásáról a következő év elején születhet döntés.

Eközben a zürichi repülőteret zsinórban 18. éve választották meg Európa legjobbjának, így ismét elnyerte a World Travel Awardsot. Svájc legnagyobb repülőtere 2004 óta veretlen, magas színvonalú szolgáltatásainak és az utasok elégedettségének köszönhetően. Az idei évben külön kiemelték a zürichi repülőtér egészségbiztonsági protokollját: a repülőtéren plexipaneleket helyeztek el a pultoknál, több mint kétszáz higiéniai állomást alakítottak ki, ahol hozzáférhetővé tették az arcmaszkokat és a kézfertőtlenítőket.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

probléma | Amszterdam | madártámadás | biztonság | repülőtér

FOLYTASD EZZEL

Elképesztően szép fotó készült hatezer méter magasból a Balaton téli arcáról: ilyennek még sohasem láttuk

Mostanában utaznál Törökországba? Ezeket jó, ha tudod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram