Close
A disznók oldhatják meg a repülőterek egyik legnagyobb problémáját?

A disznók oldhatják meg a repülőterek egyik legnagyobb problémáját?

Bár nem tudnak repülni, de fontos szerepet játszhatnak a légi közlekedés biztonságának megerősítésében.

Az amszterdami Schiphol repülőtér húsz disznót alkalmazott egy kísérleti projekt keretében, amelynek célja a repülőgépekre lesújtó madárcsapások számának csökkentése.

 

A repülőgépek és a nagyobb madarak közötti ütközések komoly veszélyt jelenthetnek, különösen akkor, ha az állatokat beszippantja a gép hajtóműve. A Schiphol repülőtéren 2020-ban például mintegy százötven “madártámadás” történt.

A kísérlet során a sertések táplálékot kerestek egy öthektáros parcellán, ahol a közelmúltban cukorrépát takarítottak be a két kifutópálya között. A termésmaradványok ugyanis odavonzzák a ludakat és egyéb madarakat.

 

A disznók szerződtetése két szempontból is remek húzásnak tűnik: egyrészt eltüntetik  a táplálékforrást, ezáltal a terület kevésbé lesz csalogató a madarak számára, másrészt megpróbálják elkapni a mezőn pihenni leszálló ludakat is. Utóbbi mutatvány a visszafogott végsebességük miatt nem nagyon sikerülhet, de az elijesztésükhöz elegendő.

A repülőtéren egyébként húsz madárellenőr dolgozik, akik lézersugarak és hangok segítségével éjjel-nappal azon munkálkodnak, hogy távol tartsák a madarakat, illetve még különleges fűféléket is ültetnek annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé legyen vonzó számukra a terület.

A projekt sikerességét úgy mérik majd, hogy elemzik a madarak aktivitását a disznók jelenléte idején, összehasonlítva azzal az időszakkal, amikor még nem álltak alkalmazásban. A sertések hosszabb távú foglalkoztatásáról a következő év elején születhet döntés.

Eközben a zürichi repülőteret zsinórban 18. éve választották meg Európa legjobbjának, így ismét elnyerte a World Travel Awardsot. Svájc legnagyobb repülőtere 2004 óta veretlen, magas színvonalú szolgáltatásainak és az utasok elégedettségének köszönhetően. Az idei évben külön kiemelték a zürichi repülőtér egészségbiztonsági protokollját: a repülőtéren plexipaneleket helyeztek el a pultoknál, több mint kétszáz higiéniai állomást alakítottak ki, ahol hozzáférhetővé tették az arcmaszkokat és a kézfertőtlenítőket.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Íme négy utazási trend, ami biztosan meghatározza 2022-őt
Ez a vonatút hozza testközelbe a varázslatos sarki fényt
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom